Olen iloinen vieläkin avovaimoni puolesta seurakuntavaaleissa, vaikka hän ei tullutkaan valituksi. Vaalituloksia lukiessa voin todeta, että Oulussa jäi taakse äänimäärällä mitattuna kovan luokan politiikkoja. Listalle mahtuvat muun muassa kaksi vasemmistoliiton kansanedustajaehdokasta. Bulldran Monika, joka tekee tärkeää työtä paikallisen työttömien yhdistyksen toiminnanjohtajana sekä Vasemmistonuorten piirin puheenjohtaja Kakkolan Silla. Etenkin Monikan työ vähävaraisten äänitorvena ja asioiden ajajana Oulussa on tuonut hänelle valtuustopaikan. Muita vasemmistolaisia äänimäärässä taakse jääneitä ovat kaupunginvaltuutettu Erkki Hänninen, puolueen puheenjohtajan henkilökohtainen avustaja Olli Kohonen. Loput kolme ovat allekirjoittaneen pitkäaikainen nuorisoliittolaistoveri Mervi Siljander ja lähiövaikuttaja Timo Pesu sekä lapsuuden ajan entinen naapuritalon asukas Marjatta Törmälehdolla.

Julkidemareista taakse jäivät lähellä asuva varavaltuutettu Pasi Laukka, joka hävisi avovaimolleni seurakuntaneuvostovaaleissa. Muita ovat kaupunginvaltuutettu Yrjö Harju sekä heidän kansanedustajaehdokas Antti Haapala. Vähemmän ääniä keräsivät kokoomuslaisen entisen ikäluokkalaiseni eri luokalta samasta koulusta, Piia-Noora Kaupin EU-avustaja Satu Urpilainen. Kokoomusvaikuttajien lista jatkuu Oulun Ylioppilaslehden päätoimittaja Elsi Huttusella, oman vaalilautakuntani puheenjohtaja Liisa Ågrenilla sekä kaupunginvaltuutettu Hännisen Juhalla. Keskustan puolelta taakse jäi Oulun keskustaopiskelijoiden sihteeri Tapio Sivonen.

Päivän muutkin kuulumiseni koskevat osin politiikkaa. Postin mukana tänään tuli lauantaina julkaistava kirja Paavo Arhinmäeltä. Punavihreä sukupolvi on helsinkiläisen kaupunginvaltuutetun esikoisteos. Koulussa ei tapahtunut ihmeitä, ryhmätyömme ei herättänyt suurta innostusta muiden keskuudessa, mutta eipä haittaa. Opettaja kannusti ja motivaatio pysyi hyvänä.

Sitten kotimaan sekä ulkomaiden päivän politiikkaa

Peruskoulujen määrä on pienentynyt tänä vuonna 186:lla, syyslukukauden Suomessa aloitti 3393 peruskoulua. Asuinmaakuntani Pohjois-Pohjanmaa pääsee mustana maakuntana esille, että leikkuri vei täällä viidenneksen kouluista. Keskustaenemmistöiset valtuustot näitä päätöksiä tekee nykyhallituksen siunaamana. Vaaliuurnilla maaliskuussa täytyy kansan herätä hyvinvointivaltion puolustamiseen. Mielestäni Vasemmistoliitto oli suoraselkäinen asiassa jo ennen viime eduskuntavaaleja ja linja on pysynyt samana. Samantyyppinen koulukurjistuminen on ollut arkea myös Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa, näissäkin maakunnissa on ainakin toistaiseksi ollut keskustan ylivaltaa.

Suomi päättää EU:n perustuslain siunaamisestaan joulukuun alussa. Poliittiseen kulttuuriin demokratiassamme kuuluu kansanäänestykset vain, kun tiedetään kansalaisten äänestävän oikein ja siksi tämä asia ei nouse tarpeeksi tapetille. Kummasti Oy Suomi Ab:ta myydään ja halvalla. Suru tulee puseroon, mielestäni järkevä kansainvälistyminen ei ole pahasta. Ylikansallinen päätöksenteko näin laajassa mittakaavassa kuitenkin on. Surullista joulua ja uutta vuotta saadaan päättäjiltämme lahjaksi sitten koko kansalle.

Yhdysvalloissa keskivertotulot ovat nousseet viime vuoden tilastojen mukaan. Siellä aasialaisamerikkalaiset ja valkoihoiset tienaavat keskimäärin kaksi kertaa enemmän kuitenkin kuin latinalaisamerikkalaisen tai afroamerikkalaisen taustan omaavat. Muuta kommentoitavaa ulkomailta on, että yli 70 maata maailmalla omistaa edelleen laissa kuolemantuomion. Lähin valtio Suomesta on EU-jäsenmaa Latvia. Suomessa sota-ajan rikoksista kuolemantuomio poistui vuonna 1972 ja rikoslaista vuonna 1949. Mukava tiedotukseen liittyvä uutinen on, että arabikanava Al-Jazeeraa koskeva. Se aloittaa tänään englanninkieliset lähetykset.