Aamupäivän heräämisen jälkeen oli vuorossa pyykin pesua ja Eurosportilla miesten 15km:n hiihtoa Jällivaarasta, Ruotsista. Kyseessä oli maailmancupin hiihto, jonka voitti varsin ylivoimaisesti norjalainen ampumahiihdon erikoismies: Ole Einar Björndalen. Saa nähdä, tuleeko mies tänä talvena ase selässä hiihtämään ollenkaan? Pyykit pestyä ja avopuolisoni kotiuduttua, aloimme hänen siskonsa ja hänen kanssa tekemään ruokaa. Teimme ruuaksi perunamuusia sekä pinaattiohukaisia, joiden jälkeen olimmekin valmiita lähtemään Iihin.

Iissä oli Huutomerkki ry.:n kolmivuotisjuhlat Kauppilan taiteilijaresidenssissä. Huutomerkki ry. on oululainen kirjoittajayhdistys, jota itsekin olin aikanaan perustamassa ja toimin ensimmäisen vuoden myös hallituksessa. Juhlissa esitettiin runoja sekä musiikkia, illan musiikista vastasi muun muassa Ei Mikko Alatalo plays Mikko Alatalo.

Lisäksi illan antina oli runoutta ja ote romaanista, josta vastasivat seuraavat henkilöt eri järjestyksessä kuin tässä ne mainitsen: Otto Grundström, Riikka Palkki, Jyrki Mäki, Paavo Heinonen, Essi Kummu, Harri Holtinkoski, Raimo Ritola, Marjatta Kaasila, Toni Kandelin, Tuomo Heikkinen sekä Kari Miettunen. Tekijöiden taustoista löytyy muun muassa murrerunoutta eri vuosituhannelta, mieskuoro Huutajia, punk-yhtye Radiopuhelimia, Tehosekoitinta, Limingan Taidekoulua, Kulokoi -bändiä, lavarunouden SM-kisoja sekä pohjoissuomalaista kulttuurilehti Kaltiota.

Päivän politiikkaa

Suurin uutinen kotimaan politiikasta minulle on SDP:n tuoreen vaaliohjelman linjaukset. Puolue lähtee muiden suurten puolueiden verohuutokauppaan ja on täten myynyt neljä vuotta sitten vaalien alla antamansa lupaukset. Sikäli se ei yllätä, koska SDP on veronalennuksia jakanut hallitustyöskentelyssäkin. On pudotettu palkkaveroa ja poistettu muun muassa varallisuusvero. Näillä toimilla on varsin tehokkaasti tuhottu hyvinvointivaltiotakin. Puheet parempien palveluiden maasta siten ovat tältä vaaleanpunaiselta puolueelta unohtunut täysin. Onneksi Suomessa on kuitenkin vielä puolueita, joita kansalaisten tasavertaisuus vielä kiinnostaa. Valintoja äänestyskopilla täytyy kyetä vaan tekemään vasempaan suuntaan. Puolueilla on oikeasti erojakin.

Ulkomailta oleva uutinen sitä vastoin koskee Ison-Britannian pääministeri Tony Blairia. Hän on sanonut Al-Jazeera -kanavan haastattelussa, että kolme vuotta sitten Yhdysvaltojen kanssa yhteiselle sotaretkelle Irakiin lähteminen on ollut virhe. Lausunnon tulkinta on vaan epävarma, koska pääministerin toimisto jotenkin yrittää oikoa sitä. Mitä hän lopulta sanoi? Se olisi kivaa tietää. Tämä oli blogipäivistä kymmenes, pitäisikö tätä jotenkin juhlistaa? Ei kait. Täytekakkua ei ole näet tehty.