Erittäin lyhyiden yöunien jälkeen kohti koulua matematiikasta huolimatta suhteellisen reippaana. Lähdin juoksuaskelin kohti bussipysäkkiä, joka on ihan talomme vieressä. Nopeus ei kuitenkaan ollut tänäkään aamuna kyllin riittävä, sillä ulos päästyäni ja pysäkille päin juostuani huomasin jo linja-auton. Olisin ehtinyt siihen varsin hyvin, jos se olisi pysäköinyt laskemaan matkustajia pysäkille. Totuus oli tänä aamuna, että meidän pysäkille ei yksikään jäänyt ja siitä johtuen myöhästyin itse. Olin kiukkuinen ja suoraan sanoen oli sellainen olo, että olisin voinut jäädä kotiin.

Koulupäivä meni ihmeen nopeasti, ensin kirjoitin prosenttilaskuja koskevat muistiinpanot kaverini papereista ylös. Joitakin laskuja osasin, mutta toisia en ja siksi olo oli, että olin näiden muistiinpanojen osalta ollut vaan nykyajan kopiokone. Kopiot saa nopeasti, mutta laatu oli epäselvä. Iltapäivällä puhuimme onneksi hieman muustakin eikä päivä ollut pelkkää laskemista. Huomenna kuitenkin lasketaan taas, eikä tälläkään kertaa pulkkamäkeä. Oulun seudulla ei näet ole maassa lunta, vaikka marraskuu on viimeisellä viikollaan menossa. Laskemme näet laskuja valitettavasti. Avopuolisoni suhtautuminen matematiikan kiemuroihin on päinvastainen kuin minulla ja hän onneksi myös osaa, joten toivon mukaan saan myös neuvoja häneltä viikon aikana.

Koulusta päästyäni lähdin kohti kotia. Meillä oli avopuolisoni kanssa puhetta lähteä uimahalliin uimaan ja vesikävelemään. Nukuin matkalla, koska olin todella väsynyt. Silmiäni avatessa pikkuisen ennen kotia huomasin ulkona kauniin auringonlaskun. En pidä itseäni kovinkaan romanttisena luonteena, mutta kuitenkin sen satuin näkemään ulkoilmassa erittäin kovasta tuulesta huolimatta. Tulin kotiin uinumaan tunniksi uimisen sijaan, halusin näet levätä hetken ennen uintia.

Uimahalliin lopulta päästyämme, kiinnitin huomioni sen altaan oven edessä lappuun, jossa uin normaalisti. Viiden minuutin päästä siinä alkaisi vesijumppa. Avopuolisoni tykkää käydä jumpassa ja sanoin siitä hänelle. Olemme huomanneet avopuolisoni kanssa, että jumppa vetten päällä on Oulun uimahallissa erittäin suosittu harrastus. Kaikesta huolimatta itse mahduin yhdellä radalla hyvin uimaan yhtä aikaa, osa mahtui myös kävelemään vetten päällä kävelyradoilla. Sain uitua tänään seitsemänsataa metriä kaiken kaikkiaan. Se määrä tuntui hyvältä, sillä olen vasta tämän vuoden aikana oppinut uimaan. Keväällä tein lujan päätöksen siitä, että kyllä minä voin kolmikymppisenäkin vielä oppia uimaan ja opinkin. Aluksi uin vaan kahdeksankymmentä metriä ja kesän aikana parhaillaan jo reilun kilometrin. Uimahallista lähdimme kauppaan ja sen jälkeen tulimme kotiin.

Jokipo maaleja sekä politiikkaa!

Jokipojat on suosikki jääkiekkoseurani, vaikka Oulussa asun. En ole aiheesta juuri tänne blogiin kirjoittanut, mutta nyt teen sen. Tämä kausi on lähtenyt susirajan porukalla hyvin käyntiin. Jokipojat voitti tänään 20-v maajoukkueen 3-0. Tsekkimaalivahti Aleksandr Salakin torjuessa koitoksessa huikeat viisikymmentä kertaa. Toisen maalin teki Heikki Puustinen, joka täyttää tammikuussa juuri kaksikymmentä. Hän onkin näissä Mestisjoukkueiden ja nuorten maajoukkueen otteluissa pelannut pari kertaa nuorten maajoukkueen riveissä, tehden niissä pari maalia. Mies onkin varmaan Tapio Ahtosen (KalPa) ja Esa Lehikoisen (Lukko) jalanjäljillä Joensuusta menossa kohti liigajäitä. Mestiksessä Jokipojat on nyt neljäntenä. 

Sitten sitä politiikkaa, kun menin jo lupaamaan sitä. Netissä voi jatkossa täyttää Kelalle lähtevän työttömyysturvahakemuksen. Asia herättää varsin mielenkiintoisia ajatuksia allekirjoittaneelle. Olen nähnyt vuosien aikana paljon omakohtaisesti työttömyyttä. Kriittisiä mietteitäni ovat lähinnä ne, että halutaanko ajaa systeemi pitkässä juoksussa täysin nettiin? Osaavatko ja haluavatko kaikki työttömät käyttää nettiä? Halutaanko tällä puhdistaa Kelan konttorit työttömistä ja myöhemmin kenties esitellä päättäjille nopeampia Kelan asiointijonoja? Asiointiaika ei ole pelkästään virastossa vietetty aika. Siihen täytyy myös lisätä etuuksien käsittelyaika. Onhan se palvelun parantumista, jos hakemuksen voi täyttää myös netissä, mutta ei kiitos omalta kohdaltani ainakin tällä hetkellä.

Viime päivinä on puhetta ollut sähkön hinnan noususta. Sähkön hintaa saakin mielestäni nostaa niille tahoille, jotka saastuttavat ja käyttävät vahvasti ympäristölle raskaita sähkömuotoja. Meillä on avopuolisoni kanssa tuulienergiasopimus ja kuten aiemmin totesin, tänään on Oulussa ollut kova tuuli, joten siltäkin osin asia on hyvällä mallilla. Energiansäästö on kuitenkin mielestäni tavoite, johon tässä maassa tulisi pyrkiä ja se tavoite on realistinen. Energiateollisuus pitää nousua aiheellisena, mutta kohdistakoon se nousun suurille kuluttajille eikä muun muassa pienituloisille.

Raittius on nuorten parissa yleistynyt. Uutinen kuulostaa todella hyvältä, pitkästä aikaa Yle uutisoi asian positiivisesti. Toivottavasti kyseinen uutinen on julkaistu muuallakin kuin Ylellä. Sitä vastoin aikuisten käyttämä alkoholi on edelleen nousussa. Toivottavasti nuoret vievät tätä ilosanomaa nyt vanhemmillekin paremmassa elämänlaadussa ja paremmissa tavoissa. Kadulla vapaaehtoistyössänikin kohtaamani nuoretkin ovat suurelta osin todella mukavia.

Viimeinen uutinen, johon poliitikot voivat vaikuttaa on vammaisten työllistyminen. Vammaisten tulot ovat viime vuosina nousseet muuta väestöä hitaammin. Lisäksi heikosti koulutetuilla vammaisilla on työllistyminen vaikeaa. Asennepuolella voisi mielestäni julkinen hallinto ottaa esimerkin antajan roolin ja työllistää rohkeammin myös vammaisia. En tiedä, minkälaisista vammoista puhutaan uutisessa, mutta kohtaamani vammaiset ovat yleensä olleet erittäin positiivisia ja osaavia ihmisiä. Olen aikanaan itsekin ollut kehitysvammaisten toimintakeskuksella töissä puolitoista kuukautta viisitoista ja puoli vuotta sitten. Se työ opetti monella tapaa tärkeitä asioita. Suosittelen muillekin samanlaista työyhteisöä tai työpaikkaa.