Marraskuun 10. päivä, enollani on tänään nimipäivä. Onnittelut siten kolmen kuusen vaakunalla varustettuun Itä-Kainuun kaupunkiin Kuhmoon. Päivä meni varsin nopeasti, herääminen oli aamukymmenen tienoolla, jos en pahasti väärin muista. Aamupäivän tunnit menivät pohtiessa, mistä löytäisin työssäoppimispaikan ja kolmen aikoihin lopulta asialle paiskattiin kättä. Ilta menee ilman päihteitä, sillä alkoholilla ei ole itsetarkoituksellista tilaa elämässäni. Tupakkaa en ole edes maistanut.

Iltapäivällä menin avopuolisoni kanssa kuuntelemaan Oulun Sosialidemokraattisten opiskelijoiden järjestämää tilaisuutta Euroopan Unionista ja globalisaatiosta, paikalle oli saatu alustajaksi 60-vuotias ulkoministeri Erkki Tuomioja. Kuuntelinkin tarkkaan, mitä hänellä oli kerrottavana ja lisäksi hän alustuksen jälkeen ehti vastailemaan jonkin verran yleisön joukosta esitettyihin kysymyksiin. Etenkin Vihreiden piireissä liikkuvat ihmiset olivat innokkaina esittämään kysymyksiä hänelle.

Kysyin Turkin EU-jäsenyyttä koskeneen kysymyksen jälkeen vanhojen maiden ihmisoikeustilanteista. Etupäässä ministeri sanoi ongelmia olevan Itä-Euroopan maissa seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeustilanteessa. Muita ongelmia hän koki valtioiden suhtautumisessa etnisiin vähemmistöihin, kuten muun muassa romaaneihin. Hän antoi ymmärtää, että EU:n alueella on paljon vielä tehtävissä ihmisoikeusasioissa ja olenkin hänen kanssa tästä samaa mieltä.

Oulun Yliopistolla olleen tilaisuuden jälkeen lähdimme avovaimoni kanssa bussilla kohti kotia. Piipahdimme matkalla Pelastusarmeijan kirpputorilla Tuirassa ja löysinkin sieltä pari kiinnostavaa kirjaa yhteensä 1,80 euron hintaan. Uudempi kirjoista on Pekka Kejosen Kevätpäiväntasaus vuodelta 2000 ja vanhempi Juice Leskisen Sanoja ajalta, jolloin olin vasta kuuden vanha eli vuosi oli silloin 1981.

Sitten tämän päivän ajatuksia uutisista...

Ensimmäinen ajatus herää Kansanterveyslaitoksen johtajan Pekka Puskan kommentista viinaveron nostamiseen. Itse teen nuorten parissa vapaaehtoistyönä juuri ennalta ehkäisevää päihdetyötä ja ehdottomasti olen sitä mieltä, että hallitus epäonnistui pahan kerran pudottaessaan viinaveroasiassa jo kauden alussa. 'Vaahtosin' asiasta jo silloin mm. Kalevan yleisöosastolla ja samaan aikaan asuin Porissa, jossa kirjoitin aiheesta myös Satakunnan työ -lehteen, jossa olin siihen aikaan työharjoittelussa.

Helsingin Sanomissa on tänään ollut juttua siitäkin, että vammaisten on vaikeaa saada töitä. 200 000 on lukuna suuri jopa kansantalouttamme ajatellen, joka Stakesin tutkimuksen mukaan on Suomessa jätetty työn ulkopuolelle. Tämä on hävytöntä syrjintää. Tätä ihmisoikeuskysymystä ei Tuomiojan Erkki tänään nostanut esille, näin siis meidän lintukodossamme.

Kolmas asia kotimaasta on vanhempainrahaan liittyvä kysymys. Siihen oli tehty esitys isäväelle esitys, jonka mukaan sitä tulisi nostaa meille miehille. Perustuslakivaliokunta toteaa, että sukupuoleen mukaan tapahtuva korotus olisi vastoin yhdenvertaisuusperiaatetta. Tämä on mielestäni järkevä selitys, mutta pienimmät vanhempainpäivärahat ovat varmasti aivan liian pienet ja niitä tulisi molemmille sukupuolille nostaa. Lisätietoa vanhempainpäivärahan suuruudesta löydät Kelan sivuilta, joille pääset suoraan klikkaamalla tästä.

Ulkomailta tänään ajatusteni tulivuori purkautuu samankaltaiseen vuodatukseen Egyptin presidentin Hosni Mubarakin kanssa. Hänen mukaan Irakin entisen presidentin Saddam Husseinin hirttäminen saattaa johtaa suureen väkivalta-aaltoon Persianlahden pohjoisosan Irakissa. Toinen koskettava uutinen koskee Vietnamia. Siellä maan hallitus ja amerikkalaiset järjestöt ovat raivanneet vuosien ajan Vietnamin sodan jälkiä räjähteitä etsien jo 31 vuotta eli oman elämäni ajan. Paukut ovatkin tappaneet siellä 38 000 ihmistä ja silti vielä 80%:a olisi kenties vielä löytymättä. Samassa suhteessa ihmisten kuolemaan johtaminen loppujen räjähteiden osalta johtaisi yhteensä 190 000 ihmishengen menemiseen. Luku on kutakuinkin sama kuin Vantaan väkiluku Suomessa nyt.

256020.jpg
Kaupungilla hengailemassa 18.8.2006