Päivällä tuli herättyä avopuolisoni kanssa, kun kello lähenteli iltapäivä kahta eli molemmilla taisi olla univelkaa aika reilusti. Enkä ihmettele sitä ollenkaan. Iltapäivällä ei tullut oikein mitään ihmeellistä tehtyäkään. Itse katselin videonauhoilta, mitä niihin on tullut joskus nauhoiteltua ja yhdeltä nauhalta löytyikin ennen Arttu Lapin voittamaa Kuusamon maailmancupin mäkihyppykisaa Martti Servon lauluja Yösydän chat-ohjelmasta. Niitä voi kyllä leppoisin mielin katsella.

Mäkihyppykisan jälkeen lähdimme avopuolisoni kanssa kolmen vartin kävelylenkille. Otimme kävelysuunnan kohti hänen entisen asuntonsa suuntaa, jossa hän asui seurustelumme alkaessa. Mukavia muistoja tuli mieleemme esimerkiksi punaisen pulkan vedosta vajaa pari vuotta sitten. Puolivälinkankaalle päästyämme jatkoimme Välivainion suuntaa ja sieltä tuli Castrenin kentän lähellä mieleen, kun kävimme aikanaan yhdessä katsomassa naisten harjoitusmaaottelun jalkapallossa. Vastassa oli oranssipaidat Hollannista, Suomi voitti sen ottelun muistaakseni 4-0. Välivainiosta jatkoimme matkaa siten, että kävimme muutaman metrin Tuiran puolella ennen kuin saavuimme takaisin Laanilan puolelle.

Ilta yhdeksän jälkeen eräs ystäväni ehdotti minulle, että pelaisin verkkopeliä nimeltä "Pyhä Jysäys!". Kouluvuosina pärjäsin ateismistani huolimatta tai siitä johtuen uskonnossa silti hyvin. Suoritin kymppiluokan Keski-Savossa Pieksämäellä aikanaan Sisälähetysseuran opistolla ja uskontonumeroksi jäi peruskoulusta sen suoritettua kymppi. Sanoinkin ystävälleni, että jos uskoani arvosteltaisiin, niin numeroni olisi huonompi.

Päivän politiikkaa

Aikuiskoulutuspuolella yritetään parantaa jatkossa maahanmuuttajien, romaanien sekä vankien osallistumismahdollisuuksia. En tiedä niitä epäkohtia, mitä tämän hetkinen järjestelmä pitää sisällään, mutta mielestäni tuo tuntuu varsin hyvältä asialta.

Toinen kotimaan uutinen koskee sosiaalipäivystyksiä, niitä uupuu vielä 73 kunnasta Suomessa. Puolet kunnista on Varsinais-Suomessa ja merkittävä osa Pohjois-Savossa. Sosiaali- ja terveysministeriön tavoite on saada päivystys kuntoon jokaisessa Suomen kunnassa ensi vuoden alussa. Tämä onkin paikallaan ainakin siltä pohjalta, mitä näkee näin perjantai-iltaisin, kun tekee katutyötä nuorison parissa. Ennalta ehkäisevään päihdetyöhön tarvittaisiin myös enemmän rahaa ja kuntapäättäjien tulisi pohdiskelle kokemuksieni perusteella paljon nollatoleranssin vaikutuksia nuorisotiloissa. Mielestäni se on syrjivä tapa kohdata nuoria näin viikonvaihteessa nuorisotiloissa.

Eilen blogissani esittämäni toive siitä, että Aleksandr Litvinenko toipuisi pian oli jo vanhentunutta tietoa. Mies oli kuollut viime yönä. Hänen ruumistaan on löytynyt radioaktiivista poloniumia. Nyt tutkitaankin, onko aineelle altistunut muut ihmiset ja kuinka Litvinenko on kyseistä ainetta saanut?

Toinen eilistäkin koskeva päivitysuutinen on se, että eilen olleessa suuressa pommi-iskussa kuoli Bagdadissa kaiken kaikkiaan 202 ihmistä ja loukkaantui 252 ihmistä.