Vanukasta ja pieni pala leipää, siinä oli evästystä kyllin kohti koulupäivääni. Arjen rutiini poikkesi siten, että herätyksen soitettua otin lisäaikaa nukkumiseeni vielä kymmenen minuuttia. Kai se on vaan psykologiaa, mutta se helpotti antamaan paremman olon kaiketi eilisen jälkeen. Koululla meni ihan mukavasti. Koululta itse asiassa lähdin jo hieman puoli yhden jälkeen, jonka jälkeen menin ostoksille erään kirjaston poistomyyntiin. Sieltä löytyikin mielenkiintoisia runokirjoja useampi. Näiden tekijöinä olivat muun muassa Kari Aronpuro, Teemu Hirvilammi sekä Markku Into.

Tämän jälkeen kaupungille jalkauduttuani menin avopuolisoni siskon luokse syömään. Ennen ruokailua soitin pikaseltaan vanhalle koulukaverilleni taidepajalta. Hän on ollut tekemässä Kuntokirjaa ja on saanut sen valmiiksi. Söimme kivaa alkukeittoa sekä pizzaa. Jälkimmäisestä tuli mieleeni Varna (sivuilla olevaa kieltä en ymmärrä) ja Bulgaria vuonna 1987, pizza maistui jotenkin samalta kuin ensimmäiset ulkona syömät pizzani. Sen jälkeen menimme kirpputorilta, josta ostin vain yhden brasilialaisen kolmen cd-levyn kokoelman. En tiedä, mitä järkeä sen ostamisessa oli? Oliko mitään vai oliko senkään vertaa? Koululta jäi läksyjäkin huomiselle. Tänään on pitänyt laatia esitelmä, joka täytyy esittää viiteen minuuttiin. Haaste minulle varsin monella tavalla. Esitelmää on vaikeaa rajata noin lyhyeksi ja toisekseen esitelmäni aihetta en meinannut keksiä millään. Opettajan ehdotus ei mennyt läpi eikä omatkaan ensimmäiset ideani.

Loppujen lopuksi valitsin lapsuuteni maiseman Oulusta eli lähiön nimeltä Tuira. Sieltä voisi kertoa lukuisia tarinoita tässä blogissakin. Eräs juttu on se, kun pelasimme lapsena kirkonrottaa kerrostalomme piha-alueella. Minä ehdotin piiloon meneville piilopaikaksi serkkujeni luokse lähtemistä pyörällä, he asuivatkin reilun kolmen kilometrin päähän. Ehdotus sai kannatusta ja menimme sinne silloin.

Maailman politiikkaa

Ensimmäinen uutinen kuitenkin kotimaasta. Entinen kokoomuksen puoluesihteeri ja kaimani on häpäissyt hyvän etunimensä. Häntä syytetään neljästä laittomasta uhkauksesta, kolmesta pahoinpitelystä sekä parituksesta. Puolueen puheenjohtaja Jyrki Katainen ottaa asian aika rennosti, ensinnäkin ymmärrettävä seikka on yleiset oikeusvaltion periaatteet. Toinen ei niin ymmärrettävä kanta on se, että millaisia arvoja Kokoomus viestii aika löysällä suhtautumisella. Arvot väkivaltaisen käyttäytymisen osalta ja suhteesta paritukseen ovat hyvin heijastuvia. Monesti Kokoomus katsoo suoraan kansalaistoimintaa pahasti. Missä se laillisuuden periaate nyt viipyy? Joskus on ympäristönsuojeluaktivisteja tuomittu ennen käräjiäkin.

Toinen uutinen oikeussalien sisältä kaikuu Euroopan Unionin jäsenmaiden halki tänne pohjoisimpiin jäsenmaihin Italiasta. Siellä on alkanut entisen pääministerin Silvio Berlusconin oikeudenkäynnit. Hänen syytelistalla on veropetos. Mies omistaa ainakin yhtä ja toista. Hän pyrki monin tavoin edistämään kotimaassaan hallinnoidessaan suurituloisten veronkevennyksiä. Nyt alkaa kuitenkin AC Milanin ja usean eri median omistajan housuissa varmaan olemaan tutinaa tai sitten ei, maa on kuitenkin vieläkin monin tavoin ainakin korruptiota rehottavan maan maineessa. AC Milan oli muuten Marco Van Bastenin, Ruud Gullitin ja Frank Rijkaardin siellä pelatessa 1980-luvun lopussa suosikkiseurani ulkomailta, mutta ei ole enää.

Kolmas uutinen koskee pohjoismaita. Maailman kärkilistaa sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumisessa pitää Ruotsi. Toinen sija menee Norjaan ja Suomi tulee kolmantena. Neljäs on Islanti. Naisten työaika ja palkka eivät kuitenkaan ole vieläkään Suomessa lähelläkään miehiä. Siinä on vielä paljon tekemistä, turhaa on Suomen siinä asiassa rintaansa pullistella, vaikka maailmanlaajuisessa mittakaavassa Suomi sijoittuisikin hyvin. Eteenpäin on kyettävä menemään tasa-arvossa. Otsikkoni "Korpihippifeministi puntaroi" kuvaa sitä, että feminismi minulle on sukupuolten välistä tasa-arvoa. Tasa-arvo edistää kumpaakin sukupuolta, ei yksin naisia eikä yksin miehiä.

Neläskin uutinen kohdistuu tänään Ruotsiin. Ruotsissa epäillään entisen pääministerin Olof Palmen murha-aseen löytyneen. Sarjanumeron mukaan kyseessä on sama ase kuin pitkään tutkijoiden etsimä ase. Expressenin sukeltaja löysi aseen Taalainmaan järvestä. Sen aseen yhdistäminen kuitenkin johonkin henkilöön tulee olemaan vielä tutkijoille haasteellista. Toivotaan, että tutkijat pääsevät vihdoin oikeille jäljille ja saavat Ruotsin suuren surun ja trauman selville. Tällaista tänään, huomenna uudet kuulumiset ja uudet pohdinnat politiikasta. Hyvää yötä ja sinikeltaisia kuvia uniin, mutta ei pelottavia unia.