Tämä viikonvaihde on ollut tosiaankin muuta kuin odotin eli elämää ei voida käsikirjoittaa ennalta eikä ohjata mieluisista lähtökohdista. Alkuiltapäivän kuulumiseni vievät ensinnäkin jälleen Iihin, nyt oli järjestötalolla kansalaisten kuuntelua ja eri kansanedustajaehdokkaiden pohdiskelua vaaliohjelmasta sekä politiikan tekemistä yleensä. Siitä oli paljon keskustelua, mitä on ryhmäkuri tai mitä on hallitusvastuu? Demokratiaan kuuluu mielestäni oikeus vahvaan tunteeseen siitä, että joitakin itselle läheisiä periaatteita ei saa myydä. Siksi en toisaalta ihmettele sitä, että välikysymykseen saattaa joskus osallistua myös hallitusvastuussa olevien puolueiden kansanedustajia. Kaikkea ei tarvitse niellä.

Iistä kotiin päin palattuani sain ystävältäni puhelun, joka sai jälleen mietteliääksi. Ystävälleni läheinen ihminen oli kuollut, joten ystäväni perheessä on suuri suru. Itse en kuollutta ehtinyt tavata kuin pari kertaa kaiketi, enkä siten oikeastaan voi muodostaa minkäänlaista käsitystä kyseisestä ihmisestä. Tietyllä tavalla asia kuitenkin koskettaa myös minua. Harvoin kuitenkaan otan ystävien suruja omaksi surukseni. Kuolema on kuitenkin aina odottamaton eikä siihen voi millään tavalla täydellisesti valmistautua.

Kotiin tulin alkuillasta ja avopuolisoni oli ilmeistä päätellen minua odottanutkin. Tein meille ruuan, lisäsin purkkihernekeittoon pakastekasviksia ja paahdettua sipulia aika paljon. Siitä tuli hyvää ja avopuolisoni sanoikin, että hernekeitto ei ole häntä koskaan pettänyt. Minun olikin helppo sanoa itsestäni hänelle samaa. Kielikuvat voivat löytyä joskus varsin mielenkiintoisista asioista, kuten tässäkin tapauksessa.

Päivän ja samalla vähän viikonlopunkin politiikkaa

Eilen politiikan taistelutantereilla oli aika lailla hiljaista, pienikokoinen kauppa- ja teollisuusministeri Pekkarisen Mauri ehdotti tosin sähköyhtiön perustamista valtion toimesta. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen kannatti asiaa tänään ja kehotti laajentamaan asiaa vesivoimankin suuntaan. Ei ollenkaan huono juttu. Martti Korhosen sanoihin onkin helppoa yhtyä, että sähkö on myös osa perusturvaamme.

Opiskelupaikat ovat päivän puheenaihe Helsingin yliopiston professori Elina Lahelman sanoissa. Naisvaltaisilla aloilla Lahelman mukaan on opiskelupaikkoja on yleensä vähemmän kuin miesvaltaisilla aloilla. Tämä johtaa sukupuolten väliseen epätasa-arvoon. Etenkin Oulussa akateemisella puolella tällä hetkellä on kovemmassa arvostuksessa taloustieteet sekä tekniikka. Sitä vastoin pehmeiden akateemisten alojen puolella on kovia säästöjä. Tämä on mielestäni väärin ja alojen kohdalla tuleekin kyetä tasavertaiseen kohteluun. Tämän vuoksi suhtaudun myös kriittisesti siihen, kuinka yliopistojen rahoituspohjaa tulisi laajentaa. Yksityinen tuki ei takaa tasa-arvoa siten mielestäni. Mm. Nokian edut eivät ole tutkimuspuolella ainoat, joita tulee edistää. En muuten omista Nokian kännykkää.

Ulkomailta olevien lehtitietojen mukaan Yhdysvaltojen entinen kenraali Janis Karpinski sanoo, että hänellä on todisteita entistä puolustusministeri Donald Rumsfeldia vastaan. Karpinskin esittämät todisteet ovat vahvat mielestäni, jos ne ovat paikkaansa pitävät. Niiden mukaan olisi olemassa asiakirja entisen puolustusministerin allekirjoittamana, jossa määrätään epäiltyjä vastaan käyttämään epäinhimillisiä menetelmiä. Lisäksi Saksassa on nostettu oikeusjuttu Rumsfeldia vastaan, johon Karpinski on kutsuttu todistajaksi. Toivottavasti oikeus voittaa. Jotenkin vaan tuntuu nykyaikana siltä, että onko sota ja sen aiheuttavat tragediat inhimillistä ja mahdolliset sodan sivujuonteet sen epäinhimillisempiä? Sodan aloittaminen ja sen jatkaminen on mielestäni kaikissa olosuhteissa tuomittava teko.