- Pahoittelen, että tämä ilmestyi vasta perjantaina -

Kello näytti olevan 7:20, kun minun oli voimistuvan piippausäänen johdosta herättävä. Eihän se herääminen hyvältä tuntunut. Meillä alkaa näet koulu naapurikunnassa aina klo 8:30. Heitin eilen jo "vanhan vitsin" opettajalleni koulupäivän päätteeksi: "Jos en ehdi 8:30, tulen puoli yhdeksältä." Niinpä niin, pilkka osui omaan nilkkaani tänään. Myöhästyin näet bussissa, kun meinasin jäädä aamu-tv:tä katsomaan enkä huomannut ajan kulua. Bussista myöhästyminen aiheutti tietenkin sen, että en ehtinyt kouluun. Innokkaana joukkoliikenteen tukijana en ole koskaan ajokorttia hankkinut enkä muuten omaa autoakaan sen johdosta. Jos minulla olisi auto, se olisi rättisitikka ehdottomasti

Koulupäivään mahtui muun muassa luokkakaverille laulamista, hänen aikansa oli näet viettää syntymäpäiväänsä kanssamme. Muutenkin koko päivän tuntui, että luokassamme oli iloinen fiilis viime päivien haastavista esiintymistehtävistä huolimatta tai juuri niistä selviytymisestä johtuen. Toivottavasti se auttaa myös minun opiskelumotivaatiossa lähiaikoina. Tässä ei ole enää näet kovin pitkä aika, kun menemme työssäoppimisjaksolle.

Kotiin koulusta tultuani aloin nukkumaan "koiran unta", halusin levätä hiukan ennen tärkeää palaveria. Avopuolisoni estyi pääsemisen suhteen, vaikka asiat koskevat häntäkin. Tällaisina hetkinä huomaa itsekkäitä hyötyjä parisuhteessa. Parisuhde helpottaa myös tiedonkulkua tämänkaltaisissa asioissa, jos toinen ei aina pääse johonkin mukaan. Yksinäisille tämä on sitä vastoin vaikeampaa. Toki yksin voi päättää menemisten tärkeysjärjestyksen, mutta ei sekään aina herkkua aikanaan ollut. Ymmärrän sinkkuelämää mielestäni hyvin, mutta ymmärrän myös parisuhteessa eläviäkin. Lapsia sisältävän perhe-elämän ymmärtäminen saattaa olla joskus minulle vaikeampaa ymmärtää.

Surullisia uutisia politiikasta

Ensimmäinen ja ainoa osittain hyvä uutiseni koskee ay-politiikkaa Suomessa. Sähköliitto on tehnyt tutkintapyynnön Tampereen lähellä Lempäälän Ideaparkkia koskien ja siellä olevaa MSB-yhtiötä koskien. Ammattiyhdistyksen mukaan on myös lähtenyt asiassa myös SRV- konserniin kuuluva SRV Viitoset. SRV Viitoset vaatii aliurakoitsijoiltaan työntekijöiden vahvistamia palkkatietoja. Molemmat osapuolet saavat tänään minulta kymmenen pistettä asiassa. Tässä näkee varsin hyvin, että työntekijä- sekä työnantajaosapuolella voi olla yhteisiäkin asioita hoidettavana.

Sitten se päivän hassu uutinen. Viinavero saa taas sisäisen käymistilan minussa. Tämä käymistila ei synnytä alkoholituotetta vaan kertomaan mietteitäni asiaan. Eri puolueet ovat näet ottaneet eduskunnassa kannan viinaveron nostamisen puolesta. Istuvat hallituspuolueet absolutistin pääministerin johdolla ovat sitä mieltä, että viinavero tulee laskea vaalien jälkeen. Kolmanneksi suurimman puolueen Kokoomuksen johtaja sanoo aikanaan äänestäneensä viinaveron puolesta, mutta myöntää olleensa väärässä asiassa. Kristillisdemokraatit kokevat asian vaalikauden pahimpana mokana, kun veroa laskettiin. Perussuomalaiset syyttävät eduskuntavaaliohjelmassaan etupäässä kotikasvatusta. Alkoholiveroa ei pitäisi kuulemma nostaa ellei koko EU seuraa mukana. Vasemmistoliiton kanta on sitä vastoin, että terveyttä ei saa laittaa EU:n sisämarkkinoilla tulevan edun edelle. Sama puolue toivoo myös EU:lle tuontirajojen palautusta ja yhtenäistä verolinjaa sekä välitöntä viinaveron korotusta. Olen samaa mieltä tästä. Hassuksi asian tekee se, että kaikki haluaa veroa nostaa, mutta eduskunta ei silti saa yhtenäistä päätöstä aikaan. Äänestäjistä kilpailu on kovaa, mutta ihmisten terveys ja alkoholin avulla menetetty ihmishenki ei näytä maksavan paljoa EU:n alueellakaan.

Toimittaja Anna Politkovskajan murhaa tutkiva entinen venäläisvakooja Litvinenko (mainitsin asiasta muutama päivä sitten) on saanut sydänkohtauksen ja hänen tilansa on erittäin vakava. Mistä YLE:n tieto on peräisin? Sen haluaisin kovasti tietää, koska Suomessa mielestäni on hoitoalalla tiukka vaitiolovelvollisuus. Toivottavasti murha selviää pian ja Litvinenkokin tervehtyy pian.

Palestiinan äärijärjestöt ovat valmiita lopettamaan raketti-iskut Irakiin, jos Israel keskeyttää hyökkäykset Länsirannalle sekä Gazaan. Nyt on Israelilla mielestäni näytön paikka, että he ovat sivistysmaa eikä röyhkeä miehittäjävaltio. Toivottavasti sinne saataisiin rauha eikä vaan tulitauko ja Palestiinalle pian oikeasti itsenäisyys. Se rauhoittaisi muutenkin tilannetta Lähi-Idän länsiosissa. Vasemmistonuorilla on tällä hetkellä menossa Palestiinaa koskien solidaarisuuskampanja.

Heroiinia myydään Euroopassa puoleen hintaan. Huolestuttava uutinen jälleen päihteiden käytöstä. Tämä ei voi olla näkymättä kulutuksessa. EMCDA-niminen seurantakeskus on ensimmäistä kertaa tutkinut huumausaineiden hintoja. Hinnat ovat viimeisen viiden vuoden aikana laskeneet lähes kaikissa Euroopan maissa. Olisiko syytä herätä tähän ongelmaan päättäjien jotenkin maailmanlaajuisesti? Löytyisikö tähän ongelmaan Suomen eduskunnalta yhtenäistä kantaa tai mielipidettä asian jonkinlaiseen käsittelyyn?

Länsimaiseksi sivistysmaaksi itsensä luetteleva sekä Irakissa miehitykseen osallistuva Iso-Britannian parlamentti äänestää ensivuoden alkupuolella ydinasepelotteen tulevaisuudesta. Turvallisuusuutisia maa ei ainakaan paljoa tiedä, minkälaisia uhkia se voi lisätä? Heidän läheinen liittolainen Yhdysvallat on ainakin joitakin maailman maita katsonut todella pahasti, jos epäilevät maata jonkinlaisen ydinaseen ylläpitämisestä. Onko Iso-Britannia tämän jahkailun myötä osa pahan akselia? Asian piti olla alun perin hallituksen päätös? Näin hyvin toimii länsimainen demokratia. Saman länsimaisen demokratian vienti siellä on johtanut Irakin Bagdadissa olevassa shiiakaupunginosassa tänään sadankuudenkymmenen kuolleen sekä kahdensadanviidenkymmenen ihmisen haavoittumiseen. Bagdadissa on alkanut ulkonaliikkumiskielto, sen päättymistä ei ole vielä määritelty.