Tänään olen ollut koko vuorokauden kotona. Aamulla heräämiseni jälkeen aloin katsomaan tuntematonta sotilasta. Aseiden pauke, metsämaiden ryske ja aikalaisten vaellus läpi erämaiden. Samassa elokuvassa myös oman maan kansalaistemme ampumista kenttäoikeuden päätöksellä. Nukahdinkin kesken elokuvan välillä. Oma suosikkihahmoni elokuvassa on monen muunkin suomalaisen arvostama Antti Rokka Karjalan kannakselta. Itse arvostin hänen pokkuroimatonta käytöstä, enkä niinkään periksi antamattomia sotilaan taitoja. Samalla seurailin teksti-tv:ltä kaukalopalloliigan otteluiden etenemistä, etenkin täältä Oulusta. Oulussa pelasivat RB Oulu ja Napapiiriltä oleva paikallisvastustaja Blueball. Kotijoukkue voitti tällä kertaa 10-5.

Muuten tein esivalmisteluja avopuolisoni ja minun ruokaan, sillä avopuolisoni oli päivällä itse isänsä luona ja isäni tuli vaimonsa kanssa meille alkuillasta myös kyläilemään. Itselläni päivään on ristiriitaisia ajatuksia. Viime vuosina muualta päin olevat päätökset suututtavat eli en pidä Euroopan Unionista, mutta enpä julista Suomeakaan siniristilippuineen maailman parhaaksi valtioksikaan. Kirjahyllyssä on muun muassa puinen Ruotsin lippu tätä varten. Kuitenkin olen käynyt siviilipalveluksen kahdesta syystä ainakin. En usko väkivaltakoneistojen olevan ratkaisu demokratian ylläpitämiseen ja toisekseen minulla ei ole mitään vierasta valtiota vastaan mitään.

Ilta menikin varsin leppoisissa merkeissä, kunnes naapuri kävi ohi mennen soittamassa ovikelloamme ja sanoi, että ääntä tuottavan laitteen voisi sammuttaa. Kummallista, mutta televisio ei ollut edes suurella voimakkuudella. Taisi erehtyä asunnosta ja kaiken lisäksi myös pahoittaa avopuolisoni itsenäisyyspäivän. Hän olisi halunnut katsoa linnan juhlia. Allekirjoittanut on muutama vuosi sitten osallistunut myös kuokkavierasjuhlille, joten itse kyseenalaistan aika lailla koko juhlia. Suomessa on tuloerot viime vuosina kasvaneet sitä luokkaa, että tuollaiset eliittijuhlat ovat aikansa eläneet.

Päivän uutisia ja politiikkaa

Helsingissä järjestettiin päivällä kaksi eri mielenosoitusta, jotka kumpikin keräsi noin sata ihmistä. Iltapäivällä oli ollut EU:n ja Naton vastainen mielenilmaus, tähän tapahtumaan olisin voinut varsin hyvin osallistua. Järjestämisestä huolehtivat EU:ta vastustavat kansalaisjärjestöt. Toinen oli kuokkavierastilaisuus, joiden järjestäjätahoja ei ole tuotu julkisuuteen. Kolme on kuitenkin pidätetty ja linnan juhlilla Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja kertoi yleisradion toimittajalle maassamme toimivan sananvapauden.

Itsenäisyyspäivän paraati järjestettiin tänä vuonna Suomen Ateenassa eli Jyväskylässä. Siellä tapahtuman ikäväksi uutisoinniksi nousi 87-vuotiaan miehen kuolema. Hän oli jäänyt panssariajoneuvon alle. Ikävästä tapahtumasta ei ole vielä tarkempaa tietoa, koska poliisi on päättänyt selvittää asian.

Ulkomailla Israel on tiedottanut, että se ei lopeta Libanonin ilmatilassa lentämistä. Ranskalaiset rauhanturvaajat ovat asiasta ilmaisseet huolensa. Lokakuun lopulla Israel on tehnyt valehyökkäyksiä lähelle YK:n asemia. Aiemmin tänä vuonnahan Israel jo pommitti muutaman rauhanturvaajan hengiltä.