Aamun heräämisestä en jaksa enää kertoa mitään, eihän siinä olisi mitään uutta. Taisin vaan tuossa ensimmäisessä virkkeessänikin sen kyllä jo jotenkin tuoda esille. Töihin päästyäni ajattelin, että koitan tehdä työni rauhallisella tahdilla tehtävän kerrallaan. Onnistuinkin tavoitteessani oikeastaan hyvin. Ruokatauolla söin kirjolohikiusausta sekä eilisiä jouluruokia, joten ruokapuolikin maistui todella hyvälle. Työtehtävät oli monipuoliset ja sikäli työpäivä oli varsin erilainen totuttuun nähden.

Tapasin työpäiväni lopussa yhden kaverini vapaaehtoistyöstä. Pääsin hänen ja hänen vaimonsa kyydillä kotiin, ehdimmekin vaihdella kuulumisia varsin monipuolisesti. Kotona odotti avopuolisoni lisäksi muitakin. Paikalla oli hänen sisko sekä hänen eno naisystävän ja lapsensa kanssa. Avopuolisoni siskoa lukuun ottamatta tosin vieraat olivat juuri lähdössä, jotta ehtisivät vielä ajoissa ajaa läänin henkiseen pääkaupunkiin eli Kajaaniin. Tykkään Kajaanista kaupunkina paljon.

Itse söin laatikoita ja kinkkua myös kotiin tultuani. Hyvältä ne maistuivatkin. Avopuolisollani tosin on ollut iltapäivästä lähtien maha kipeä. Hän oli syönyt hieman ennen tuloani samaisia herkkuja. Siskonikin ehti piipahtaa meillä mutkan kyläilemässä. Hänellä ei tosin ollut juuri aikaa, joten pikainen ajatusten vaihto ainoastaan oli kyseessä. Hän oli kuullut juoruja myös meidän joulusuunnitelmista, juoruista huolimatta ne olivat täyttä totta.

Kävin vielä onnikalla vähän ennen yhdeksää kaupungilla. Ensin vein avopuolisoni siskolle kinkkua. Lisäksi kävin hakemassa kaupasta avopuolisoni vatsan tueksi mustikkaherkkuja sekä vähän muutakin. Huomenna pitäisi hakea vielä viimeisiä joululahjoja sekä vähän ruokaa. Kassalta päästyäni kohtasin useita tuttuja, joiden kanssa ehdin vaihdella enemmänkin kuulumisia myös ennen onnikkaan hyppäämistä. Heitä oli myös todella kivaa nähdä pitkästä aikaa, kun eivät Oulussa asu. Itse asiassa mielenkiintoista, että ajattelin heistä monia juuri tällä viikolla.

Päivän uutisaiheita

Silmä- ja kudospankkisäätiö sekä yksi vakuutusyhtiö lahjoittavat uudenvuoden juhlintaan kuusitoistatuhatta suojalasiparia. Kyseessä on tapaturmien ennaltaehkäisyyn tarkoitettu valistuskampanja. Hyvä asia mielestäni, vaikka lisäksi voisi samalla kampanjoida kuluttamisestakin. "Älä osta raketteja – katso vaan taivaalle!" -tyylillä. Itse en pidä ilotulitteista enää nykyisin. Pari roomalaista kynttilää saatan ostaa ja se on siinä, enkä välttämättä edes niitäkään. Olen luultavasti kyseisenä yönä partioimassa kadulla nuorten parissa. Viime uudenvuodenyönä enemmän oli mielestäni harmia aikuisista, jotka tolskasivat paukkujen ja rakettiensa kanssa vähän miten sattuu ja näyttivät sitä kuuluisaa "hyvää esimerkkiä".

Ikääntyminen on haaste tulevaisuudessa Suomessa. Mielestäni ikärakenne on elämisen rikkaus, ja kaikille tulee taata hienoja hetkiä elämän eri vaiheissa. Niinpä vanhempikin väestö ansaitsee mielestäni kunnon palvelut ja toimeentulon eläkepäivinään. Yhteiskunta pitää järjestää siten, että elämä on laadukasta perusasioiltaan ikään katsomatta. Se on arvo- eikä rahakysymys!

Sisäministeri Rajamäki on tiukkana pakolaispolitiikassa. Hän on tyytyväinen ja (Suomen) linjaansa. Näköjään mies on niin itseään täynnä, että ei huomaa maailman kriisejä. Surullista, että tuollaisia henkilöitä valitaan vastuullisiin tehtäviin. Rajamäki vastaa myös viime päivinä esitettyyn kritiikkiin seksin ostamista koskien. Poliisi on ministerin mukaan selvittänyt tämän vuoden aikana yli kahdeksankymmentä seksinostorikosta, joista yli kuudessakymmenessä on palveluita ostettu alaikäiseltä. Lukujen luotettavuus olisi kivaa tietää.

Pohjois-Japanin alueella olevassa Tomarin ydinvoimalassa on sattunut tulipalo aamulla. Säteilyä ei ole tiettävästi päässyt vuotamaan eikä henkilövahinkoja ole sattunut. Miten tällaisesta 'tiettävästi' -uutisoinnista tulee mieleen moni vastaavanlainen uutinen. Toivottavasti koko Suomen Säteilyturvakeskuksen henkilökunnalla ei ole joululomaa vaan tiedottavat mahdollisesti tarkoin, jos jotain ilmenee.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Condoleezza Rice on sitä mieltä, että maan uhraukset Irakissa kannattavat. Mitähän kolmetuhatta sotilasta vaatineiden omaiset asiasta tuumaavat? Lisäksi irakilaisia on kuollut jo kymmeniä tuhansia. Tuoreiden tietojenhan mukaan kyseinen projekti elää mielipiteiden varjossa ihan toisenlaisella tyytyväisyydellä niin Pohjois-Amerikassa kuin muuallakin maailmassa. Rahaa siellä on jo kulunut satoja miljardeja dollareita. Tämä demokratian vientihanke on ollut siis varsin kallis.

Irania koskeva äänestys sitä vastoin YK:ssa on siirretty huomiselle. Saa nähdä, antaako kristillisiä arvoja kunnioittavat YK:n turvallisuusneuvoston jäsenmaat Iranin kansalle rauhallisen joulun vai lietsotaanko toisenlaista ilmapiiriä entiseen Persiaan? YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaathan ovat Yhdysvallat, Kiina, Ranska, Venäjä sekä Iso-Britannia. Muita päättäviä maita ovat Argentiina, Peru, Ghana, Kongon tasavalta, Tanska, Kreikka, Slovakia, Japani sekä Qatar.

Pohjois-Korean ydinaseneuvottelut ovat ohi. Tuloksia ei ole saavutettu, mutta Yhdysvaltojen vihamielisyyskään kyseistä maata kohtaan ei ole kyllä laantunut ollenkaan. Toinen vastaavanlainen vihamielisyys on melkein ollut Venäjällä Georgiaa kohtaan. Näiden maiden kohdalla sentään on sopua saatu aikaan. Kolmas sopua aikaan saava hanke on ollut YK:lla sitä vastoin Sudanin Darfuriin. Pääsihteeri Kofi Annan on luottavainen. Hienoa työtä Annan on mielestäni tehnyt koko kautensa ajan ja kuvaa kyllä upeaa motivaatiota miehen työssä, että hänen on näin aktiivinen ollut tässä kysymyksessä vielä työnsä viimeisillä hetkillä. Hänen työtään jatkaa vuoden alusta etelä-korealainen Ban Ki-moon.