Aamulla nukuin autuaasti pitkän pitkiä yöunia, kun avopuolisoni tuli viereeni nukkumaan noin neljän aikaan. Muutaman sanan tajusin hänelle unisena siinä vaiheessa sanoa, kun jatkoin vaan unia. Heräsin loppujen lopuksi noin neljäntoista tunnin yöunien jälkeen yhden aikoihin. Suunnitelmia oli päivää varten monenlaisia, mutta ne jäivät toteutumatta.

Herättyäni luin tekstiviestin, että Saddam Hussein on hirtetty. Aamu kuudelta tämä oli tapahtunut, kun maan väliaikaishallinto demokratian suurlähettiläiden tukemana teki tämän täytäntöönpanon. Yhdysvallat on aikanaan lähtenyt sinne laittomalle sotaretkelle. Nyt ne kehtaavat väittää, että siellä ei enää käydä sotaa. En usko, että tämän sinänsä oikeusistuimen julkaisema kuolemantuomio ja sen täytäntöönpano parantaisi asioita. Euroopan Unioni on Suomen ja Erkki Tuomiojan johdolla tuominnut tämän raakalaismaisen teon. Toki miehen rikokset ovat raakoja olleet. Sitä en kiellä, mutta arvioiden mukaan oikeudessa ei juuri ole syytetylle annettu sanankäyttöön suunvuoroa. Kuolemantuomiota ei mielestäni kuitenkaan yksikään ihminen ansaitse. Ei sen enempää pommilla, hirttämällä tai muullakaan keinolla. Olen jyrkästi päämiehittäjävaltion johtajan kanssa eri mieltä siitä, että mitkä seuraukset tällä teolla tulee olemaan Irakin kehitykseen. Uskon, että siellä tullaan käymään tämän johdosta vielä erittäin pitkä ja verinen sisällissota. Kysymys kuuluukin, kuinka pitkään Suomen tiedotusvälineet "jaksavat" tästä asiasta uutisoida? Koko tapaushan on kuitenkin "lähtölaukauksensa" saanut laittomasta sodasta. Onko sota sen enempää koskaan laillinen? Ei kait.

Melkein heti heräämisemme ja kesken jätetyn aamiaisen jälkeen lähdimme kaupungille. Rahaa sinne paloikin alennusmyynneistä huolimatta. Ostin avopuolisolleni joululahjan viiveellä, jonka olin aiemmin luvannut. Lisäostoksia olivat myös muutama cd. Ostin itselleni muun muassa Maija Vilkkmaan "Se ei olekaan niin", Neljä Ruusua yhtyeen "Ensi-ilta" sekä Pelle Miljoona & Rockersin "ABC" cd-levyt. Hintapuolella oli etu siitä, että liike oli lopettamassa ja kaikki sai puoleen hintaan. Vieläkin olen onnellinen siitä, että viime vuonna tajusin maksaa veroja yläkanttiin. Siinäpä itseni hemmottelun mahdollistavia tekijöitä. Neljä Ruusua on ehkä bändinä ollut minun suosikkilistalla pitkäikäisin. Lisäksi Pelle kolahtaa minulle niin uuden kuin vanhojen laulujenkin aikana eli kyseinen bändi ei ole minulle ainoastaan sitä, että "moottoritie on kuuma" tai "juokse villi lapsi".

Lisäksi tuhlauskiertue jatkui vielä halvimman mahdollisen kännykän hankintaan eli ostin alle neljäkymppiä maksaneen kännykän. Viimeksi ostamani kännykkä oli uudesta puhelimesta huolimatta samanhintainen. Lisäksi on kiva, että tuossa ostamassani vehkeessä on parin vuoden takuu. Maitokaupassakin tuli käytyä sekä pizzeriassa eli eiköhän ne paljon puhutut veronpalautukset ole jo pikku hiljaa käytetty?

Illan myötä päädyttiin kotiin ja katsoimme mäkihyppyä, jossa oli Saksan-Itävallan mäkiviikon ensimmäinen osakilpailu. Suomalainen ei voittanut kisaa, tosin sitä ei taidettu ihan odottaakaan. Sen jälkeen katsoimme urheiluruudun, jonka jälkeen tuli Itsevaltiaiden erikoisjakso. Mielipiteet sen osalta jakautui taloudessamme kahtia. Avopuolisoni piti siitä ja minä en eli petyin itse aika lailla.

Päivän uutisia

Helsinki varautuu rajoittamaan saasteisina päivinä autoilua, tässäkin jälleen oiva peruste siitä, että luonnonkaunis Sipoo ei olisi huono vaihtoehto pääkaupungiksi. Pääkaupunki voi olla ympäristönäkökulmiltaankin rauhaisampi ja mukavampi vaihtoehto. Eihän helsinkiläisiä kuitenkaan Sipooseen tarvitse siirtää, jos siitä pääkaupunki tehtäisiin.

Anneli Jäätteenmäki on tullut julkisuuteen pitkästä aikaa ja saanut tällä palloilukentällä myös tilaa. Hän pitää SDP:n ajojahtina omaa eroansa pääministerin paikalta. Kesän 2003 tapahtumat ovat siltä osin omassakin mielessäni, että itselläni oli suuri myötätunto siihen aikaan Jäätteenmäkeä kohtaan, vaikka en sen enempää ole kepulainen kuin demarikaan. Siitä on jo kulunut kuitenkin 3,5 vuotta, joten en osaa sanoa, onko asia enää ajankohtainen. Vaalipisteitä silti yritetään kerätä eri tavoin.

Saddamin hirttotuomiosta vielä sen verran, että luin vähän aikaa sitten kaverini blogia ja hän kertoi siinä, että uutisissa oli näytetty, kuinka häntä saatetaan kohti kuolemantuomion täytäntöönpanopaikkaa? Olikohan siinä mitään järkeä ja onkohan uutisten perässä ollut (K18) tänään? En tiedä. En ehtinyt itse valitettavasti katsomaan tänään uutisia.

Vuoden viimeisen päivän blogitekstini tulen kirjoittamaan ensi vuoden puolella, joten hyvää vuodenvaihdetta kaikille.