Lauantaiaamun heräämisen jälkeen lähdimme avopuolisoni kanssa kohti bussipysäkkiä. Kyse ei ollut tällä kertaa koulumatkasta vaan siitä, että hänellä on ollut lauantaina puolilta päivin alkava jooga ja minä päätin mennä uimahalliin uimaan. Jää on heikko ja kylmän veden kammo sitä luokkaa sekä näillä uimataidoilla uiminen, että kehuminen asiasta kannattaa jättää muille. Uin joka tapauksessa puoli kilometriä ja tuntui koko ajan aika väsyttävältä jo ensimmäisistä metreistä lähtien.

Lähdettyäni ehdin hyvin bussiin ja kävin kaupungilta ostamassa meille pikkuisen välipalaa eli molemmille pari perunapiirakkaa sekä pari reilun kaupan banaania. Reilu kauppa on mielestäni sellainen juttu, johon kannattaisi jokaisen tutustua. Se on vaivaton tapa, jolla kuka tahansa voi parantaa maailmaa. Lisäksi sen avulla suuntakin on sellainen, että enpä usko monelle siitä haittaa olevan. Reilu kauppa on lyhyesti sitä, että se takaa kehitysmaissa oleville tuottajille ja työntekijöille tiloilla oikeudenmukaisen korvauksen.

Tämän jälkeen lähdimme junalla kohti entistä kotikuntaamme Utajärveä. Siellä emme ole toki tavanneet. Entinen kotikuntani Utajärvi on muun muassa Suomen ensimmäinen reilun kaupan kunta. Muuta pitäjästä mainittavaa voisi olla 22 Pistepirkko sekä Isa Asp. Lähiaikoina päätetään Utajärvellä keskuskoululle (vanha yläasteeni) uusi nimi. Sinne on tullut monenlaisia ehdotuksia. Oma ehdotukseni ehdolle tulleista on Isa Aspin yläkoulu. Argumentteja olisi monenlaisia. Moni yhdistää Isa Aspin juuri Utajärvelle. Hän on näet syntyisin sieltä. Toinen asia on, että lyhyestä elämästä huolimatta hän ehti vaikuttaa naisliikkeen edistämiseen. Naisliikkeellä on näet ollut merkittävä rooli siinä, että Suomesta on tullut tasa-arvoasioissa sellainen maa, jota muuallakin arvostetaan. Täällä pohjantähden alla tosin asiaa jotkut kehtaavat epäillä ja sanoa, että hyvinvointivaltiota ei voida ylläpitää kustannussyistä. Se on tahtokysymys ja sitä tahtoa tulee päättäjiltä löytyä! Suomalaiset haluavat hyvinvointipalveluita kaikkien tutkimusten mukaan ja ovat niitä veroistaan valmiita maksamaan.

Viikonvaihteen politiikkaa

Sosiaali- ja terveysministeriö lisäisi vanhusten hoitoon hoitajien määrää. Viime vuodet alalla on toiminut leikkuri, joka on ollut varsin tehokas. Tämä on kohdistunut myös maamme ikääntyvään väestöön. Itse en ole nähnyt koko elämäni aikana kumpaakaan pappaa, koska he ovat kuolleet ennen syntymääni. Sitä vastoin kumpikin mummoni aikanaan eläessään opettivat minulle juuri arvoja, jotka ovat minulle tärkeitä elämässäni. Rehellisyys ja oikeudenmukaisuus on juuri heiltä saatuja asioita, joita arvostan myös itse korkealle.

Ulkomailta asiat koskevat lähinnä henkilöasioita tämän viikonlopun osalta. Ensimmäinen katse suuntaa Etelä-Amerikan pohjoisosiin Venezuelaan. Siellä Hugo Chavez on saamassa mahdollisesti jatkokauden. Hän ei toivo Yhdysvaltojen ylivaltaa Latinalaisessa Amerikassa. Hän on myös maan öljyvaroja käyttänyt heikommassa olevassa asemassa olevien julkiseen terveydenhoitoon. Tämä suuntaus on mielestäni ollut hyvä.

Toinen nimimies löytyy Kansainvälisen atomienergiajärjestön johdosta. Hän on Mohammed ElBaradei, joka varoittaa maailmaa eristämästä Irania sekä Pohjois-Koreaa. Tämäkin mies puhuu tässä mielestäni asiaa.

Kolmas nimimies on Donald Rumsfeld, joka on myötänyt pari päivää ennen puolustusministerin paikasta eroamistaan, että homma ei toimi Irakissa. Lieneekö tällä osuutta siihen, että hän on joutunut eroamaan. Toinen Irakia koskeva nimimies on kuolemaantuomittu Saddam Hussein. Hän on valittanut tuomiostaan. Mielestäni valitus on aiheellinen. Kukaan ei ansaitse kuolemantuomiota. Minusta ihmisyys kuuluu ottaa huomioon tällaisia tuomioita jakaessa, eikä kosto ole maailmalla tapa, joka parantaisi sen vointia.

Seuraava nimimies on Chilen entinen johtaja Augosto Pinochet. 91-vuotias Pinochet on menossa ohitusleikkaukseen. Näyttää vahvasti siltä, että mies elää elämänsä onnellisena vaikeista terveyshuolista huolimatta eikä tule koskaan millään tavalla saamaan tuomiota omista hirmuteoistaan Etelä-Amerikassa.

Viimeinen uutinen ei koske maata vaan valtiota. Israel aikoo vetäytyä Libanonista, saman saisi tehdä myös Palestiinan osalta. Miehitys on rikos eikä se ole vanhentunut eikä vanhene.