Eilen kirjoitin varsin aikaisin blogini, joten siinä vaiheessa minulla ei ollut vielä tietoa Chilen entisen presidentin Augusto Pinochetin kuolemasta. Häntä ennen maassa hallitsi demokraattisilla vaaleilla merkittävällä äänisaaliilla Salvador Alliende. Alliende oli toteuttanut maassa hyviä ja kansan pitämiä uudistuksia, jotka eivät sopineet Yhdysvalloille. Niinpä CIA:n tuella Pinochet pian kaappasi vallan ja perusti muun muassa Kuoleman karavaani -nimisen armeijan yksikön, jonka tehtävänä oli saada kiinni maan vasemmistolaisia toisinajattelijoita. Tässäpä vähän eilisestä vielä, mutta sitten tähän päivään. Pinochetin valta alkoi vuonna 1973. Miehen viimeisinä vuosina hänet yritettiin erinäisistä hirmutöistä saada oikeuden eteen. Hän kuitenkin pääsi livistämää niistä terveyssyistä ja niinpä häntä ei koskaan ehditty todeta syylliseksi mihinkään.

Aamulla heräsin aika lyhyiden yöunien jälkeen noin varttia yli kuuden. Aamiaisen syötyäni lähdin aika myöhään bussipysäkille, mutta ehdin kuitenkin varsin mainiosti. Hankalinta aikaisin heräämisessä on se, että teen kaiken paljon hitaammin kuin päästyäni kunnolla hereille. Töissä join kahvit ja kävin työhön ahkerasti. Myöhemmin iltapäivällä koulumme edustaja kävi paikalla ja pidimme palaverin koulun odotuksista harjoittelujaksoa kohtaan. Esimieheni sekä koulun edustaja ottivat asian varsin rauhallisesti. Itse taisin olla aika hermostunut siinä palaverissa.

Työpäivä päättyi kuitenkin varsin kivasti, kun sain enemmän tehdä sellaisiakin hommia, joita koulukin odottaa. Töistä palattuani ehdin hyvin onnikkaan ja ehdin kaupungilla myös vaihtaa, joten olin hyvissä ajoin kotona. Kotona järjestelin ensin koulupapereita ja sen jälkeen otin noin tunnin ettonet. Ettoneiden jälkeen katsoin hetken urheilukanavalta koripalloa ja sitten tiskasin jonkin verran astioita.

Päivän uutisia

Suomen viimeinen asekätkentäjuttuun liittynyt sotaveteraani on kuollut. Mies kuoli Yhdysvaltojen Colorado Springsissä. Asekätkentäjutun paljastuessa hän muutti Yhdysvaltoihin ja osallistui maan joukoissa aikanaan Vietnamin sotaan eli hänellä oli ainakin valkoinen vakaumus sotilaana. Itse monesti kyselen nuorilta varusmiehiltä juuri vakaumusta valitessaan armeijavaihtoehdon. Jos siviilipalvelusmiehiltä odotetaan vakaumusta, miksi sitä ei odoteta myös armeijan kävijöiltä.

Rantsilalaisella maatilalla on paljastunut mittava eläinsuojelurikos. Sikäläisen pariskunnan epäillään laiminlyöneen sadan naudan hoitamisen. Eläinlääkäri oli vierailukäynnillä havainnut navetassa kaksikymmentäseitsemän kuollutta nautaa. Loputkin eläimistä olivat nälissään. Motiivin haluaisin kovasti tällaiseen tietää.

Harmaa talous on lisääntynyt pienillä rakennustyömailla. Tämän hallituksen aikana se ei ihmetytä. Tämä hallitus on tehnyt kaikkensa sen eteen, että veroja koitetaan joka raosta keventää ja antaa ymmärtää, että verojen maksaminen ei ole enää tärkeää. Tällainen on omiaan kannustamaan harmaaseen talouteen. Valtiovarainministeri ja demari Heinäluoman Eero on yliarvostettu minusta ay-väen etujen ajajana.

Iran on luvannut Palestiinan tukemiseen ensi vuonna 190 miljoonaa euroa. Puolet menee maan hallituksen tukemiseen. Tämä on merkittävä apu mielestäni kehitysyhteistyön nimissä. Saa nähdä, kuinka muun muassa Israel tulee tekemään kaikkensa, että tuhoaa mahdollisia jälleenrakennushankkeita voimakeinoin. Israelin ja Iranin välit ovat myös tulehtuneet. Iranissa on alkanut erikoinen konferenssi siitä, jossa kyseenalaistetaan juutalaisiin kohdistuneet hirmuteot ja joukkomurhat.

Pinochetista vielä tuoreita uutisia ovat ne, että hän ei tule saamaan kotimaassaan valtiollisia hautajaisia, mutta sotilaalliset kylläkin. Miehen kuolema on maassa herättänyt ristiriitaisia tuntoja. Osa on surrut ja osa on juhlinut. Poliisi oli estänyt muun muassa riemun osoittaneita kansanosia vesitykein.