Kansalaisvaikuttaminen on harrastukseni, joka ei missään nimessä pääty vaaleihin tai ala siitä. Demokratiaan kuuluu äänestämisen lisäksi myös valvoa kansanedustajien ja sinne pyrkivien tekemisiä. Lisäksi heihin tulee olla yhteydessä mielestäni ei pelkästään vaalien alla vaan myös niiden välillä. Ei ole siten itsetarkoitus, että päättäjät tai tulevat päättäjät hakeutuvat mahdollisten äänestäjiensä pariin vaalien alla ainoastaan. Ehdokkaiden tulee hakea vaalien välisinä aikoina myös kansalta ideoita siihen, mitä ja miten asioita voisi kehittää.

398527.jpg
Mielenosoitukset

Ei ole ainoastaan siten Elinkeinoelämän keskusliitto, MTK, kirkko, puolue, SAK tai jokin muu yhteisö, joka voi informoida tai lobata sitä, mitä kansalaisten eteen tehtäisiin. Tutkimuksetkin muun muassa kertovat, että 85%:a kansastamme haluavat oikeudenmukaisesti tuotettuja julkisia palveluita. Mitä ne palvelut ovat? Voidaanko kuvitella, että Suomessa on ainoastaan kaksisataa ihmistä, jotka tietävät niiden sisällöstä. Epäilen ja epäilen myös sitä, että tähän vastaus löytyisi ainoastaan eri ministeriöistä.

398537.jpg
Kansalaisjärjestöjen tapaamiset, esim. Sosiaalifoorumi

Monenlaisten kansalaistoimijoiden kommentit asioiden parantamisesta täytyy myös ottaa vakavasti. Sana demokratia tarkoittaa kansanvaltaa, vaikka välillä tuntuu että demo=näyte ja kratia=valta muutetaan näytevallaksi. Ei lainsäädäntö- ja muu päätöksenteko voi olla pelkkää teatteria. Kansanedustajilla on puhelin, sähköposti, osoite ja kasvot, joten heihin voidaan olla yhteydessä eri tavoin, myös kasvotusten. Ei päättäjien ja kansan eteen tarvitse eikä saa rakentaa mitään muureja.

398528.jpg
Kantaaottava taide

Toinen näkökulma samaan asiaan on se, että katsoessani eri vaalipiirejä voin todeta jutelleeni monen ehdokkaan kanssa elämäni varrella. Lasken tähän alle, kuinka monta jutustelututtua eri vaalipiireistä löytyy.

398535.jpg
Teesien naulaaminen mm. Hyvinvointivaltion puolesta

Helsingin vaalipiiri 2 demaria ja 8 Vasemmistoliittolaista
Uudenmaan vaalipiiri : 1 demari ja 8 Vasemmistoliittolaista
Varsinais-Suomen vaalipiiri: 5 Vasemmistoliittolaista,
Satakunnan vaalipiiri: 4 Vasemmistoliittolaista
Ahvenanmaa: -
Häme: Ehkä 1 Vasemmistoliittolainen
Pirkanmaa: 3 Vasemmistoliittolaista
Kymen vaalipiiri: Ehkä yksi Vasemmistoliittolainen
Etelä-Savon vaalipiiri: 1 Vasemmistoliittolainen
Pohjois-Savon vaalipiiri: -
Pohjois-Karjalan vaalipiiri: -
Keski-Suomen vaalipiiri: 2 Vasemmistoliittolaista ja 1 SKP:läinen
Vaasan vaalipiiri: 1 Vasemmistoliittolainen
Oulun vaalipiiri: 1 keskustalainen, 5 demaria, 2 kokoomuslaista, 14 Vasemmistoliittolaista, 3 vihreää, 1 kristillisdemokraatti, 2 perussuomalaista, 1 STP:läinen, 2 SKP:läinen sekä 1 KTP:läinen
Lapin vaalipiiri: 4 Vasemmistoliittolaista

Yhteensä: 73-74 ihmistä, valitettavasti kaikkia näitä ihmisiä ei valita vaalitavasta johtuen eli alustavasti en voisi olla kaikkiin yhteydessä, mutta kun kerran lobbailu on sallittua, toki heidän kautta voi myös kyseisten ihmisten puolueisiin yrittää vaikuttaa. Ahvenanmaa on muuten siitä mielenkiintoisessa asemassa näissä vaaleissa, että sieltä ei ole edes ehdokasta eli enpä tiedä, miten ahvenanmaalaiset saavat äänestää? Tosin kaikki heistä eivät aja eikä toivo sellaista maailmaa kaikilta osin kuin minä välttämättä haluaisin.

398525.jpg
Tämä on suunta, joka ei vastaa käsitystäni sananvapaudesta eli
mielenosoitusten rajoittaminen, kuten 9.9.2006 Helsingissä.