Olenko väsynyt koskaan seuraaviin kysymyksiin eli ovatko teidän tai puolisonne tulot muuttuneet, ovatko vanhempienne tulot muuttuneet, onko perheolosuhteissanne tapahtunut muutoksia tai oletteko työttömyyskassan jäsen?

Kyllä olen.

Aika useinkin tuntuu siltä, että voiko pientä ihmistä juoksuttaa samanlaisen kaavakkeen kanssa kuukaudesta toiseen. Olenko koskaan väsynyt antamaan neljän viikon välein selvitystä ajalta, jonka olen ollut työttömänä työnhakijana työvoimatoimistossa?

Kyllä olen.

Onko turhauttavaa lukea lomakkeesta pienelläkin kirjoitettu kohta eli : Miettikää jokaisen päivän (myös lauantain ja sunnuntain) kohdalle, oletteko ollut työtön. Merkitkää, jos olette työssä, sairaana, matkoilla, kertausharjoituksissa, asevelvollisuutta tai vapausrangaistusta suorittamassa taikka muun syyn vuoksi estynyt vastaanottamasta työtä. Merkitkää myös, jos olette ollut työvoimatoimiston järjestämässä työvoimakoulutuksessa, työharjoittelussa, työelämävalmennuksessa tai kuntouttavassa työtoiminnassa. Työssä- tai työtoiminnassa olotuntien lukumäärä merkitään sarakkeeseen "tunnit ja minuutit"?

Kyllä on.

Nämä yllämainitut tiedot kysytään työmarkkinatukea hakiessa. Lisäksi pyydetään joitakin muita asioita, lisäksi saatetaan pyytää erinäisiä liitteitä. Ovatko nämä turhauttavia?

Kyllä on.

Isoveli valvoo ja se valvoo työtöntä todella hyvin. Tällä hetkellä olen juuri aiemmin mainitsemassani työvoimatoimiston järjestämässä työvoimakoulutuksessa. Kuulostaa varsin hienolta, eikö totta?

Jos minulla olisi savusauna, tulisiko Kansaeläkelaitoksen työttömyysaikaa koskevassa ilmoituksessa, jolla haetaan työmarkkinatukea kertoa sekin, että jos lämmittää sitä ja odottaako työvoimatoimisto sitä, että savusaunaa lämmittäessä olisi kännykkä taskussa. Minulla ei ole savusaunaa, mutta ihmisellä voi olla muita yhtä pitkiä ajanjaksoja suoritettavia toimia. Tämä oli vain yksi esimerkki siitä, miten elämää voidaan toisella kädellä riistää ja toisella kädellä tukea. Missä kulkee raja, mihin asti ihmistä voi pompotella. Itse olen kulkenut viranomaisien puheilla vuosieni saatossa paljon eri lomakkeiden ja niistä puuttuvien liitteiden tai lisäselvitysten kanssa. Suosittelen lämpimästi olemaan tarkka siitä, että saako oikeudenmukaista kohtelua ja muistutan siitä, että viranomaisten päätöksissä on usein valitusoikeus.

Perkele! Kansalaispalkka eduskunnan hyväksyttäväksi heti, joka kattaa riittävän toimeentulon, unohtamatta kuitenkaan sen jälkeen yksilön muita arjen kysymyksiä.

396644.jpg
Isoveli valvoo, mutta niin kansakin.