Kelallakin tapaa ihmisiä töitä tekemässä. He tekevät siellä vastuullista työtä päättäen ihmisten elämään tärkeistä etuuksista. Heidän taustatietona on monimutkainen laki erilaisine koukeroineen. En tiedä, miten paljon etuuksiin on harkinnanvaraisuutta nykyisin.

Kaverini kävi työpäiväni jälkeen luonani kylässä. Hän soitti aiemmin, että hänelle oli tullut asumistukipäätös, johon tulee lähettää oikaisuvaatimus. Hänen tulonsa on pienentyneet ja hän päätti teettää Kelalla asumistukeensa tarkastuksen. Se päätös tulikin hänen sanojensa mukaan varsin nopeasti eli noin viikossa. Siitä seurasi se, että hänen asumistukensa oli myös pienentynyt. Katsoimme Kelan sivuilla olevalla asumistukilaskurilla ja hänelle tehty asumistukipäätös oli viitisen kymppiä pienempi kuin netissä oleva arvio. Tämä on yhden työttömän ihmisen asumiskuluissa varsin merkittävä summa, joten mielestäni oli tärkeää lähettää oikaisuvaatimus.

Kelan päätöksiin voi lähettää tietyssä ajoissa oikaisuvaatimuksen, jotka käsitellään valtakunnallisesti Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnassa (viime vuoden loppuun saakka: Tarkastuslautakunta).

Itse käytin Kelan sivuja iltapäivällä myös. Tein työvoimakoulutustani koskevan työmarkkinatukihakemuksen ensi kertaa netissä. Se oli varsin selkeä, joten saa nähdä, olinko täyttänyt kyseisen hakemuksen oikein? Toivotaan niin.