Kajaanissa kaupungilla jaoin tänään Kaarinan vaaliesitteitä ja ihmiset suhtautuivat maakunnan ulkopuolelta olevaan ehdokkaaseen mielestäni hyvin ja se on tärkeää, kun olemme kuitenkin saman vaalipiirin alueella. Kävin antoisat keskustelun Kajaanin Raatihuoneen torin ympäristössä vanhusten palveluiden tason surkeudesta sekä syrjäseutujen huomioimisesta päätöksenteossa. Molemmat ovat itselle läheisiä aiheita, kun olen asunut niin Itä-Lapin Pelkosenniemellä kuin Koillismaan Taivalkoskellakin. Lisäksi tukiryhmässämme on näkemystä kasvukeskuksissa asumisen ongelmistakin. Tokihan itsekin asun Oulussa nyt. Niinpä olen vakuuttunut siitä, että kansanedustajaehdokkaani on myös tukiryhmän osalta kovassa koulussa, kun taistellaan ihmisen elämän laadun parantamisen puolesta katsomatta sitä, missä hän asuu? Oulussa vaiko Iivantiirassa.

Vanhusten palveluiden asiatkin ovat minulle läheisiä. Tämä johtuu osittain siitä, että itsekin olen vanhainkodilla ollut takavuosina töissä ja huomannut sen, kuinka hoitajia pannaan työtahdin kiivastumisen myötä yhä ahtaammalle. En voi kuvitella, kuinka raskasta se työ nyt on, kun se työ oli raskasta juo 1990-luvun alkuvuosina. Silloin Iiro Viinanen -niminen mies puhui laman aikana totisella äänellä ikäviä uutisia ihmisille joka ilta televisiossa. Suomen ollessa nyt rikkaampi kuin koskaan, täytyy huomioida se, että ihmiset saisivat ansaitsemansa hoivapalvelut. Niitä tutkimusten mukaan Suomen kansa haluaa.

430973.jpg
Kansalaisia kuuntelemassa teeseistä
hyvinvointivaltion puolesta.

Eikä vanhuksia saa siirtää etäälle omaisista, kuten nyt ollaan Oulussa muun muassa tekemässä. Liike-elämän ja jopa joidenkin vihreiden päättäjien haikailemaa Kallioparkkia Oulu ei tarvitse. Ihminen tarvitsee ihmistä. Paras-hanke ei ole ilmieestikään ihmiselle paras hanke, vaan hanke, jolla pyritään saamaan palvelut kilpailutettavaksi ja kuka siinä kilpailussa kärsii ja unohtuu? Pieni ihminen. Lisäksi Oulussa puhutaan paljon tilaaja-tuottajamallista, josta ei myöskään oikein ota tolkkua tavallinen kansalainen. Hienoja sanoja kyllä kehitetään, mutta tietoa ei palveluita tarvitseville tai heidän omaisilleen päättäjiltä tipu. Yht'äkkiä tulee vaan tieto, että omainen hoidetaan nykyisin ihan muualla kuin kotikunnassaan.

430970.jpg
Kaarina Kailo naulaa kanssani teesejä
Oulun kaupungintalon oven edessä 4.12.2006

En ihmettele siten ollenkaan, että hallitusvastuussa olevan Keskustan varapuheenjohtaja keräsi Oulun Madetojan salin lauantaina vaalitilaisuuteen vain puoli salia. Menivätköhän ne kuuntelemaan Paula Lehtomäkeä vai laulajatar Paula Koivuniemeä. En ymmärrä, miksi vaalitilaisuudesta pitäisi maksaa kaksikymmentäseitsemän euroa. Ei se ole kansanvaltaa tai sitten olen itse ymmärtänyt täysin väärin. Kansanvaltaan kuuluu keskusteleminen ihmisten kanssa, aito mahdollisuus saada yhteys luottamuksemme hankkineisiin edustajiin. Oli sitten kyseessä pienempi luottamustoimi tai ministerin pesti. Veroalennuksia kyllä Keskusta antoi nykyhallituksen aikana, vaikka vaalien alla neljä vuotta sitten puhuivat palveluiden puolesta ennen veroalennuksia kuten SDP:kin. RKP:kö se on ollut hallituspuolueista se, jonka perässä nämä kaksi suurta puoluetta ovat kulkeneet? Tuskinpa.

430971.jpg
Teesit on naulattu 4.12.2006,
teesit luettavissa Hyvinvointivaltion vaalijat ry.:n kotisivuilta.

1. Mistä on sosiaali ja terveyspuolella kyse Tilaaja-tuottajamallissa?
2. Mitä tarkoittaa ja mitkä tavoitteet ns. Paras-hankkeella on hoiva- ja huolenpitoaloilla?

Lähetin tänään ylläolevat kaksi kysymystä Oulun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenille eli paikallisille luottamushenkilöillemme sähköpostilla, joihin haluan vastauksen.

Nyt alan nauttimaan illasta kotona avopuolisoni kanssa.