Tänään sattuin taas löytämään hengenravintoa runokirjojen muodossa. Kolme löytöä ovat varsin erilaisia, joten niistä voi herätä varmasti monenlaisia mietteitä lukemaan päästessä. Tunnetuin runoilijoista lienee enemmän romaaneistaan tunnettu suomenruotsalainen ja kaksinkertainen Finlandia-palkittu Bo Carpelan. Miehen uralle mahtuu Finlandia-palkintojen lisäksi peräti neljä valtion kirjallisuuspalkintoa, Pohjoismaiden neuvoston myöntämä kirjallisuuspalkinto, Nils Ferlin -palkinto, Ruotsin akatemian pohjoismainen palkinto, ruotsalainen Pilot-palkinto sekä ranskalainen kirjallisuuspalkinto Prix Européen de Littérature. Kirjoittajana hän on kirjoittanut uransa aikana niin väitöskirjansa, kuunnelmia, lastenkirjoja, romaaneja, valokuvateoksen kuin runojakin. Ensimmäinen runokirja on jopa niinkin kaukaa kuin vuodelta 1946. Kaiken kaikkiaan runokirjoja Carpelan on tehnyt peräti kaksikymmentä. Ostamani kirja on "Taivas avoinna sinussa", joka on kokoelma Carpelanin runoista vuosien 1984-2001 -väliseltä ajalta.Suomennoksista ovat vastanneet Anhavan Jaakko sekä Tuomas, Helakisan Kaarina ja Saaritsan Pentti. Kirja ilmestyi vuoden 2001 aikana.

Seuraavaksi esittelyvuorossa on tämän päivän löydöistä Sirkka Tuomikoski. Hänestä ei valitettavasti ole lisätietoa antaa. Kirjan nimi on "Kiiltomatojen kirkkaat lyhdyt". Teoksessa on Pirkko Kokkosen kuvittama ja kannen kuvan kauneutta en voi kyseenalaistaa. Mielestäni se on siis kaunis. Teos on julkaistu Kemissä ja ilmestynyt vuonna 1973.

Kolmannen runokirjan on kirjoittanut suomussalmelaisen pastori Risto Kormilainen. Tietoa ei ole siitä, kuinka monta runokirjaa mies on tehnyt eikä siitä, kuinka monta kirjaa on ilmestynyt ennen tätä teosta. Tämä teos on vuodelta 1986 ja teoksen nimi on havahduttava "Maailman kärsiviin sinä mahdut". Takatekstin mukaan runot ovat yhteiskunnallinen kannanotto pienen ihmisen puolesta. Toinen viimeisessä virkkeessä esiintyvä huomio runoista on, että ne nousevat kristilliseltä pohjalta. Niin tai näin runoja silmäillessä voi todeta, että ne ovat aika rajujakin puheenvuoroja yhteiskunnan hylkäämistä. Teoksen runot ei kuitenkaan mielestäni ole pelkkää hurskastelua. Viime vuoden puolella alkanut itsemurha-aalto, suuret työttömyystilastot ja muuttoliike ovat ongelmia, jotka puhuttavat tänä päivänä Suomussalmella ihmisten mieltä. Toivottaasti Kormilaiselta tulee edelleen yhteiskuntakriittistä runoutta. Tästä ei ole minulla myöskään valitettavasti tietoa. Kaikki kolme teosta löytyivät Second hand store -kirpputorilta.

Lisätietoa:

Kotimaa-lehden artikkeli Suomussalmen itsemurha-aallosta
Bo Carpelan Helsingin kaupunginkirjaston Sanojen aika -esittelysarjassa