658787.jpg
Vastuulinen sananvapaus sallii kriittisyyden, mutta hyväksyy monikulttuurisuuden, kuten esimerkiksi omalla kohdallani yhteiskunnallisen runouden. Taiteellakin on yhteiskunnallinen vastuu sananvapauden yhteydessä puhuttaessa. Kuitenkin vastuuliseen sananvapauteen kuuluu  myös aitoa puhetta siitä, että köyhyyttä on meilläkin eikä ainoastaan Euroopan Unionin rajamuurien ulkopuolella, vaikka rikkaiden maiden tulee ottaa vastuu myös muista maailman maista ja vaikka köyhyys on siellä vielä vakavampaa. Tämän johdosta G8-maiden huippukokuksien aikana on mielenosoituksia. Demokratiaan ei kuulu mielestäni suuret muurit. Kenen verta se on, joka kadulla on pamputuksien jälkeen?

Vastuulinen sananvapaus on myös sitä, että syrjintää ei tapahdu mitään ihmisryhmää kohtaan ja suuria poliittisia linjoja saisi avoimesti tuoda keskusteluun eli onko Euroopassa tapahtuva liitovaltioitumiskehitys ainoa oikea tie? Tämä on muun muassa johtanut siihen, että kuntapäättäjiä on velvoitettu palveluja kilpailuttamaan, joka näkyy muun muassa sosiaali- ja terveyspuolella. Terveyspalvelut tulisi järjestää kaikille tasavertaisena eikä niitä tule kilpailuttaa vain hyvätuloisten ihmisten ehdoilla toimiviksi. Kaikkien terveys voi olla nopeasti vaakalaudalla. Päivystysjonoissa näkee hyvin sen, kuinka tasavertaisia olemme tai emme ole. Syrjintää voi olla hyvin monialaista, se voi näkyä myös opetuspalveluissa ja julkisten koulujenkin yhdenvertainen toiminta on nyt jo risririitaista, sitä se voi olla jatkossakin vielä enemmän.

Lisäksi valtion hallinto on pakoitettu kilpailuttamaan muun muassa rahtiliikennnepalveluja, joiden johdosta ympäristöystävällisin vaihtoehto eli rautatiet ei ole aina itsestään selvyys. Pahimmassa tapauksessa tämä johtaa siihen, että ilma- ja meriteitse tavaran toimittaminen voi lisääntyä. Ilmastonmuutos ei saa olla ainoastaan sana, vaan myös tekoja arjessa pienellä ihmisellä kuin suuren pääoman omistajalla. Tämän johdosta argentiinalaiset aktivistit ovat kadulla lähellä Uruguayta ja kritisoivat myös Suomen saamatonta johtoa, kun Metsä-Botnia haluaa rakentaa uuden ja tehokkaaman sellutehtaan. On uskallettava herätä keskustelemaan, tarvitsemmeko jatkuvaa talouskasvua ja tarvitseeko sitä etenkään tuottaa kaikkialla maailmassa, meilläkään? On uskallettava haastaa porvarihallitus myös miettimään ihmisen eikä ainoastaan suurpääoman etuja. Ei demokratian pitänyt olla veritahroja eri puolilla maailmaa vaan kansanvaltaa.