Oulu, tuo pohjolan valkea kaupunki on kotikaupunkini, joka tekee tarjouspyyntöjä lähikuntiin ja päättää toimia kustannustehokkaasti vanhusten parissa etsiessä laitospaikkoja. Tämän johdosta joitakin oululaisia vanhuksia löytyy tätä nykyä muiltakin paikkakunnilta laitoshoidosta. Kilometrien muodossa tämä tarkoittaa sitä, että vanhuksia voi löytyä lähes sadan kilometrin päästä. Miten näiden vanhusten omaiset löytävät vanhuksensa luo? Jos kyseessä on kenties ihminen, jolla ei ole autoa tai rahaa, mutta on halu välttää läheisestään.

Oulusta lähes satakymmenen kilometriä pohjoiseen on Suomi-neidossa kaupunki nimeltä Kemi, joka nousi otsikoihin alkuviikosta. Paikkakunta tuli myös laitoshoitoasioissa julkisuuteen, kun vanhuksia laitetaan laitoksissa nukkumaan klo 15! Järkyttävää. Lapsuudessani puhuttiin lapsille siitä, että lasten tulee olla nukkumassa mielellään Pikku Kakkosen jälkeen. Ohjelma alkoi tänään klo 17:25, päättyen tasan kuudelta. Omassa lapsuudessani ohjelma päättyi puoli seitsemältä ja se alkoi kuudelta. Puhutaan siitä, kuinka vanhuksista tulee ikääntyessä taas lapsia. Tämä kolme tuntia aiemmin alkava nukkumaanmenoaika ei kuitenkaan tarkoita sitä.

Itse kävin tänään läheisellä vanhainkodilla kysymässä, asuuko talossa ketään ihmistä, joka haluaisi lähteä kanssani ulkoilemaan. Tähän sain idean luettuani asiasta lehdessä. Tämä oli ilmeisesti tarkoitettu ensi sijaisesti kaupungin omistamissa hoivakodeissa. Sain nimittäin hämmentyneitä katseita hoitajilta. Kuitenkin sain lähteä yli kahdeksankymmentävuotiaan, mutta alle yhdeksänkymmentävuotiaan pirteän naisen kanssani lähtemään kävelylle. Työnsin häntä lähiseuduilla pyörätuolilla ja kävimme matkan aikana antoisaa keskustelua ihmisen elämästä. Lisäksi menimme läheiselle puutarhalle, josta hän sai ostettua itselleen pieniä tomaatteja rasiallisen. Hän kutsui niitä yhtä hyviksi kuin lapsen karamelleja. Tämä voisi olla jonkun muun vanhuksen ainoa nautinto päivän aikana, viikon aikana tai jonkun muun aikajänteen aikana, tämänkö valtiovalta haluaa antaa ainoana elämän ilona näille ihmisille, jotka ovat paljon työtä tehneet meidän kaikkien eteen?

Tämäkö on sitä työtä, jota hoitajat tekevät työssään? Vastaus on ei. Tähän ei nykypäivänä ole hoitajilla työssään aikaa. Palkat on kehnot, työtä on paljon ja ihmisiä vähän ihmisten lähellä. Hoitajilla on paljon muutakin tehtävää ja se työ ansaitsee arvon, jota hoitajat vaativat. En ihmettele siten yhtään sitä, että TEHY miettii jo joukkoirtisanomisia. En ihmettele siten enää yhtään sitä, että kokematon hallitus ei tiedä, mitä tehdä.

Tänään kuulin kuitenkin sen, että valtiovarainiministerimme on kotona kuumeessa mahdollisen ruokamyrkytyksen vuoksi. Tahtoisinkin tietää: Onko ministeri Katainen käynyt terveyskeskuksessa lääkärissä, että saisi tarpeellista hoitoa? Ruokamyrkytykset ovat vakavia ja niitä tulee hoitaa kunnolla. Tietääköhän ministeri Katainen sitäkään, kuinka vakavia ruokamyrkytykset voivat olla? Kyselytunti oli ja meni, tällä kertaa siis ilman Jyrki Kataista, joka täyttää sunnuntaina 36 vuotta.