Ystäväni Esa kirjoitti blogissaan maanantaina kansaamme koskevista tabuista. Päätin jo silloin, että itsekin haluan asiaan hieman tuoda itselle läheisiä näkökulmia tai ainakin muutamia asioita, jotka koen itse tabuiksi. Haluaisin myös muita haastaa tämän aiheen pariin, jos suinkin jotain blogini lukijaa kiinnostaa.

Ensimmäisenä minulle tulee mieleeni tiettyjen nimeltä mainitsemattomien kuntien valtuustopolitiikka, jossa on jollain puolueella yksinkertainen enemmistö. Omakohtaisen kokemuksen kautta olen tullut vahvasti siihen johtopäätökseen, että tämä näkyy monessa varsin epäoleellisessa seikassa kunnassa. Yksi asia on henkilöiden rekrytointi. Henkilöstöhallinon edustajat valitsevat vain juuri kyseisen puolueen jäseniä kunnan työntekijöiksi. Tämän johdosta asia menee vielä pitemmälle, kun henkilöiden pitää olla kyseisen puolueen ns. päättävän siiven edustajia. Jokaisella puolueellahan on ainakin kaksi erilaista näkemystä siitä, millaisena puolue halutaan nähdä.

Seuraava tabu, jonka haluaisin nostaa esille on uskonnonvapaus. Mielestäni Suomessa kohdellaan ei-kristittyjä eriarvoisemmin kuin laki edellyttää. Kristityt saavat mielestäni täällä harjoittaa erilaisia tapoja syrjiviä menettelyjä, miten kohdella katsomiaan vääräuskoisia tai vääriä toimijoita. Voidaanko esimerkiksi antaa jonkun 'pyhän kirjan' kertoa, onko ihminen oikeutettu onneen? Tarkoitan tällä homoseksuaaleja lähinnä ihmisryhmänä. Yhteiskunnassamme on päästy pois onneksi homoseksuaalisuuden sairausluokittelusta, mutta joidenkin uskontokuntien edustajat saa syrjiä kuitenkin homoja.

Kolmanneksi nostan saman aiheen kuin Esa eli sotahistoriamme. Suomi halusi laajentaa rajaa toisen maailmansodan aikana kauemmas kuin sen alkuvaiheessa käydyssä talvisodassa oli menettänyt. Kyse on siis hyökkäyksestä eikä puolustamisesta. Tästä kuitenkin oma näkökulma on myös se, että suomalaisten yhteistyöstä saksalaisten kanssa ei varmaankaan ole kaikkia arkistoja uskallettu avata tai edes haluta avata. Suomalaiset on kuitenkin pöytäkirjauskollista kansaa, joten uskon pöytäkirjoja löytyvän asioista.

Neljäs asia on kuntien pahoinvointi. Valtio antaa velvoitteita kunnille, mutta monet kunnat voivat pahoin. Valtio yllyttää kuntia liittymään toisiinsa: palvelut etääntyvät ja päätöksentekijät vieraantuvat kaukaisimmista kylistä valtuustosaliin nähden. Yllyttäisinkin kuntapäättäjiä erilaisiin kapinamenettelyihin etenkin sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä sivistys- ja kultturitoimen osalla. Kansa on kuitenkin vahvasti kyselyissään todennut, että he haluavat verovaroin tuotetut palvelut kaikille. Silti istuva valtiovarainministeri Katainen vaahtoaa, että veronkevennysvaraa on. Puhuuko hän omien tulojen kohdalla tästä? Progressiviisen verotuksen tarkoitus on juuri se, että kansamme voisi hyvin eikä pahoin tai niin, että kaikki ihmiset pidetään kiinni systeemissä eikä ajeta ihmisiä miettimään vaihtoehtoja elämänlaatuun rikosten kautta.

Viides asia on ydinvoimala- ja uraanikaivoshankkeet eri puolilla Suomea. Fennovoima Oy. on jostain syystä aloittanut tämän vuoden aikana kovan lobbauksen monien kansainvälisten kaivosyhtiöiden kanssa siitä, että Suomi tarvitsee lisäydinvoimaa teollisuuden ja elinkeinoelämän tarpeisiin. Riskeistä ei tiedotusvälineet uutisoi juurikaan, eikä loppujen lopuksi kauheasti näiden yhtiöiden tavoista toimia asiansa ajajina. Pohjois-Suomessakin moni kuntapäättäjä on hurahtanut ydinvoimala/uraanikaivosuskoon kuin edes menneen Lestadiuksen saarnoihin. Ihmetyttää, että jotkut kuntajohtajat uskovat verotulojen kasvun olevan jopa 50%:a. Uskottiinhan EU:nkin parantavan elämänlaatuamme, onkohan siitäkään monikansallisesta projektista noin merkittävää hyötyä ollut. Viinaa on virranut ja kansanterveys kärsinyt, uraanikaivokset tekevät myös samaa. Tutkittua tietoa aiheesta kyllä on saatavilla.

Kuudes asia on vetoomukseni tavallaan tiedotusvälineille. Viime vuosina mielenosoituksista ei olla uutisoitu juurikaan sitä, miksi jotkut kansanjoukot ovat järjestäneet mielenilmauksen. Tärkeintä on ollut nostaa esille kaiken maailman lieveilmiöitä, mutta olennainen asia on jäänyt uutisoimatta. Miksi esimerkiksi Kainussa on loppuvuodesta oltu nälkälakossa? Tässäpä näitä tabuja olette, olkaa eri mieltä, kertokaa mitä ajattelitte.