Kohta kolme päivää työharjoitelujaksosta sanomalehti Kuriirissa on takana päin. Tänään aamulla postilaatikossa oli Kuriiri-lehti. Lehti ilmestyy kaikkiin talouksiin niin Ranualla kuin Posiolla ja julkaisutiheys on kerran viikossa.

Kirjoittamani lehtijutut ovat käsitelleet Areva Resources Finland Oy.:n uraanijahtia Ranuan Portimon kylän Mätäskairasta,  tarkemmin Asentolammen alueelta. Eilen päätoimittajan kanssa yhteistyössä juttukeikalla ollessameme vallitsi aurinkoinen talvisää ja pakkastakin oli pohjoisen oloihin sopivat eli -15. Haastatteluni kohdistuivat niin GTK:n tuktijaan kuin ranskalaisen kaivosyhtiön suomalaisen tytäryhtiön toimitusjohtajaan.

Muuten juttuni käsittelivät Ranualla järjestettävää liikuttajatutkintoa, joka on tarkoitettu kansanterveyden edistämisen ohjaamisesta ammatissaan tai harrastuksissaan kiinnostuneille henkilöille. Merkitystä ei ole sillä kyseisessä liikuttajatutkinnossa ollenkaan, onko aiempaa kokemusta urheiluvalmentamisesta vai ei. Lisäksi lehdessä oli kirjoittamani juttu, joka oli skuuppi. Skuuppi on media-alan ihmiselle kultakimpale. Kyse on siis uutisjutusta, jonka lehti on julkaissut ensimmäisenä. Muiden tiedotusvälineiden ollessa vasta perässä.

Muuten Ranualla alkanut aika on mennyt mukavasti, lyhyet kauppajonot, ystävälliset kirjastovirkailijat,  lämminhenkinen työyhteisö ja rauhallinen kylämiljöö sopivat välillä kaupunkilaisen arkeen. Niinpä työharjoittelu on myös pienimuotoinen irtiotto arkisista kaupungin paineista. Puraiseeko Lappi, Ranua hillamaineen, vesistöineen ja mahdollisen uraanikaivoksen tulevaisuudessa tänne pitemmäksi aikaa elämään? Miten mahdollinen kaivos vaikuttaisi ihmisten arkeen täällä, tietoa kyllä on eri tahoilla. Se on vielä?