Yleisradion tv2:ssa on parhaillaan menossa kauppailta, jossa eri toimijat etsivät vaihtoehtoja nykypäivänä toteutettavaan rahan ja tuotteen vaihtamiseen. Ohjelman ensimmäinen puoli tuntia toi Ideaparkin isän Toivo Sukarin suulla ajatuksen siitä, että on ekoteko käydä samalla ajelukäynnillä kaikki ostokset yhdestä paikasta.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Tämä on mielestäni varsin lyhytnäköinen ja vaihtoehdottomuuteen pohjautuva ajatus elämästä. Itsestäni ekoteko on sellainen, jolla pyritään vaikuttamaan siihen, että kuluttamista ja uusien tuotteiden hankkimista kokonaisuudessaan voitaisiin kyseenalaistaa. Toki tämä ei ole helppoa, etenkään elintarvikkeiden osalta. Muiden välttämättömyyksien kohdalla sitä vastoin suuntaa voidaan miettiä monestakin näkökulmasta.

 

Keskustelussa ei tuotu vielä esille asian työllisyysnäkökulmaa. Sitä en voi kiistää, etteivätkö nämä hankkeet mahdollisesti työllistäisi niin rakennusvaiheessa kuin valmiinakin. Ohjelmassa on myös vieraana Kiimingin kunnanjohtaja Leila Pekkanen. Hän kertoi alussa Kiiminkiin rakennettavan Ideaparkin tiedotusvajeen suunnitteluvaiheessa johtuneen siitä, että paikkakuntien on vaikeaa saada yrityksiä, jos asioita tuodaan valmisteluvaiheessa julkisuuteen. Tämä johtuu liikesalaisuuksista kuulemma.

 

Erilaisten etuuksien hakijat Kelalla tai Sosiaalitoimistossa joutuvat toimittamaan hakemuksiinsa erilaisia selvityksiä ja liitteitä. Se, mitä liitteitä näissä hakemuksissa vaaditaan, on avoimesti tiedossa. Kuinkahan tarkasti yrittäjät joutuvat kertomaan omien hankkeiden ympäristövaikutukset, taloudelliset suunnitelmat, sukupuolivaikutukset, markkinointisuunnitelmat jne.?

 

Marraskuun loppupuolella on 28. päivä Älä osta mitään –päivä. Mielestäni siinä on hyvä kampanja, jolla pyritään kritisoimaan ja herättämään keskustelua kuluttamisen seurauksista. Lisätietoa kampanjasta löytyy täältä. Kampanja on kansainvälinen ja päävastuu Suomessa on siitä Luonto-liitolla. Toki muutkin kansalaisjärjestöt ovat siihen osallistuneet omalla panoksellaan.

 

Muita kulutuskriittisiä ja ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja (linkkejä):
Reilun kaupan edistämisyhdistys ry.

Ruokapiiri - kuinka sellaisen voi perustaa?