Jälkimmäinen tänään ostamistani kirjoista on runoilija Edith Södegranin kokoelmateos: Elämäni, kuolemani ja kohtaloni. Kirja on arvonanto kuuluisalle suomenruotsalaiselle naisrunoilijalle. Södegran eli vuosina 1892-1923 eli varsin nuorena on kuollut. Kirja on Otavan julkaisema vuodelta 1995 ja sisältää arvostetun naisen runoja viidestä eri kirjasta. Tämän kirjan runokirjaluetteloni löydät täältä.

Toinen löytö oli sellainen, joka ei ole ihan tavanomainen kirja minun löytämäkseni. Kirjoittaja on Aapeli Saarisalo. Teos on vuodelta 1970 ja teokseni nimi on: Laestadius Pohjolan pasuuna. Kirja on mitä ilmeisimmin elämäkertateos, ja kertoo herätysliike lestadiolaisuuden perustajan Lars Levi Laestadiuksen elämästä. Itse en paljoa tiedä hänen elämästään oikeastaan juuri mitään, mutta toivon kirjan avaavan tämän Pohjois-Suomeen merkittävän jäljen jättäneen miehen elämästä.

Neljä vuotta sitten Yleisradiolla oli kilpailu, jossa etsittiin suurinta suomalaista. Laestadius oli ollut tällä listalla kuudeskymmenes, toinen lahkolaisperustaja Paavo Ruotsalainen oli pykälän hänen edellään ja kuuluisa juoksija Lasse Virén seuraavana hänen takanaan. Muistelen siten, että itse olisin silloin antanut ääneni Arndt Pekuriselle. Hän on ollut silloin listan sijalla viisikymmentäneljä. Nykykuuluisuuksista listalla on 68. Aki Kaurismäki, 69. Kalle Päätalo ja 70. Paavo Lipponen. Muuten on merkityksellistä, että tämä Pohjois-Suomen tunnetuin saarnamies Laestadius on samaisella listalla kaksi sijaa entisen presidentin Kyösti Kallion takana ja seitsemän sijaa toisen presidentin Pehr Ehvind Svinhufvudin edellä.