On aika ajoin syytä pohdiskella sitä, mikä on hyvä hallinnollinen alue ihmisille ja mihin eri tarpeisiin. Jokainen puolue ilmoittaa aina ennen kunnallisvaaleja edistävänsä kuntien palveluita, puolueiden arvot sitä vastoin ratkaisevat sen, mitkä palvelut ovat tärkeämpiä kuin toiset.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kouvola imi tasan minuutti sitten itseensä joukon pieniä kuntia. Tämä liitos teki silmänräpäyksessä noin 30 000 asukkaan kaupungista kerta heitolla noin 95 000 asukkaan kaupungin. Sisään meni oma kotikuntani, vaikka en ole täällä pitkään asunutkaan. Päättäjien toimintaa vielä toistaiseksi arvostelematta on todettava, että kaikki asiat eivät varmasti toimi heti uudessa kunnassa siten kuin rivikansalainen mahdollisesti toivoo. Tulee varmasti kuulumaan sellaisia kommentteja, että "ennen asiat olivat paremmin". Tämä on totta varmasti, eikä pelkästään mielikuvien tasolla. Tätä jälkiviisaalta tuntuvaa lausahdusta politiikkojen tulisi osata kuunnella ja kunnioittaa.

 

Kaikki ei mene varmasti parempaan suuntaan sillä, että päätöksen tekoa viedään suurempiin keskuksiin. On siten varsin ristiriitaista, kun kaikki puolueet julistavat lähidemokratian puolesta. Suomi liittyi vuoden 1995 alussa Euroopan Unionin jäseneksi. Tässä asiassa kansalle vakuutetaan monen päätöksenteon ytimessä olevan päättäjän suulla, että nyt voidaan yhdessä rakentaa omien ihanteidemme mukaista Euroopan Unionia. Edelleen ennen EU:ta on ollut asioita, jotka Suomi osasi hoitaa ilman liittoutumistaan paremmin.

 

Neljäntoista vuoden aikana EU:sta on tullut liittovaltio, neljäntoista vuotta tästä eteenpäin mennessä Kouvola on mitä ilmeisimmin osana tätä liittovaltiota olemassa. Onko se silloin osa Kotkaa tai Lahtea, Kouvola vai osa Kymenlaakso -nimistä kuntaa? Sitä en osaa ennustaa, enkä tiedä, osaako sitä vielä moni muukaan.

 

Demokratia on kansanvaltaa tai näytevaltaa, mitä se sitten onkin. Päättäjiltä toivon silti huomiointia ihmisten toiveiden osalta. Se, että joidenkin asioiden sanotaan olevan väistämättömiä, on mielestäni loukkaus ketä tahansa kohtaan. Sillä päättäjät voivat melkein mihin tahansa vaikuttaa, tehdä mitä tahansa päätöksiä, ainoastaan luonnon lakeja he eivät voi muuttaa. Tsemppiä päättäjät.

 

En kadehdi teitä, mutta toivottavasti osaatte toimia ihmisten toiveiden mukaan. Hankkeet ja muut peitenimet eivät hyviä asioita pelasta vaan tahto. Puhukaa suoraan ja kertokaa, miksi jotain ei voi tehdä ja kertokaa, miksi jotain voidaan tehdä. Sen me äänestäjät olemme ansainneet. Antakaa meille  mahdollisuus tuoda mielipiteemme kuuluviin, järjestäkää asioiden valmisteluvaiheessa esimerkiksi erilaisia kuulemistilaisuuksia. Otsikko on ironiaa, kuten saattoi aavistaa, mutta todellinen päätöksenteko ei.