Vasemmistolainen liike on jossain määrin kärsinyt alamäkeä ja munattomuutta 1990-luvun laman jälkeen. Tällä hetkellä keskustelua käydään vaalirahoituksesta ja sen eettisistä pelisäännöistä. Onko näillä asioilla mitään yhteyttä? Mielestäni on aika paljonkin. 1990-luvun alussa olleen laman aikana Suomessa tuettiin pankkeja, keinolla millä hyvänsä haluttiin säilyttää maalaisvetoinen (lue: keskustalaiskunnissa suuri ja merkittävä taho) Osuuspankki sekä Postipankki, joka sittemmin muuttui Leoniaksi ja myöhemmin Sampo-pankiksi. Säästöpankeista tehtiin syntipukki lamalle ja aluesäästöpankkeja annettiin muille pankeille pilkkahintaan. Entinen Kansallisosakepankki eli KOP muuttui Nordeaksi, jonka vaalirahasta ei vielä ainakaan ole tietoa. Suomen Työväen Säästöpankki oli sitä vastoin punaisen pääoman pankki ja tämä myytiin 1990-luvun pankkikriisin myötä halvalla KOP:lle, näin saatiin punainen pääoma vietyä oikeistoleiriin. Samaan aikaan erilaisia punaisen pääoman linnakkeita myös purettiin.

Mihin tässä on tultu? Nyt on tullut julki, että Sampopankki on tukenut Kokoomusta. Keskusta pesee kätensä kaiketi aika hyvin ainakin pankkien osalta sotkussa kätensä, kun aikaisin likaa kädet, ne on ehtineet jo kulumalla pyyhkiytyä. Muutenhan Keskustan kädet on aika pysyvästi tahrattuna, kun puolue vetää kahteen suuntaan. Korhosen suuntaan ja Vanhasen kelkalla myös ohjataan, kumpikin on vahvoja, mutta hitaita liikkumaan, joten Keskustan kannatus ehkä romahtaa suuremmissa kaupungeissa, mutta pelolla hallituissa maalaiskunnissa tämä ei välttämättä vielä näy.

Ammattiyhdistysliikkeen tukieurot puhuttavat myös joitakin. AY-liike on kuitenkin demokraattinen toimielin ja kaikki voivat lähteä sinne halutessaan vaikuttamaan, turha on porvarin itkeä, jos ammattiyhdistyksessä ei ajeta työnantajan eli porvarin asiaa, ammattiyhdistyksen tehtävähän on edistää juuri työntekijän asemaa. Toisin on valta pankeissa eli ei siellä asiakkaan ääntä kuunnella. Sampopankki ei ole tukenut vasemmistolaisia asiakkaitaan edes vaalien alla, vaikka yhteistä asiakastaivalta olisi pitkästi. En ihmettele siten yhtään, jos muutenkin viime aikoina negatiivista julkisuutta teknisten vaikeuksien kanssa paininut Sampo saisi asiakkailta taas näkemiin ja hyvästi –toivotuksia.

Vasemmistolla olisi nyt siis otollinen paikka tehdä avauksia ja kyseenalaistaa nykymeno. Nyt jos koskaan olisi syytä puhua ahneutta vastaan, hyvinvointivaltion puolesta. Vasemmistolla olisi myös tilaisuus näyttää olevansa rauhanliike, kun suomalaiset ovat osana konfliktia Afganistanissa. Natosta täytyy puhua ja kaikesta näistä operaatioista, miten niillä on yhteys Natoon. Ei kansa sinkkiarkkuja maailmalta halua, eikä ihmiset sotaa. Väkivallan aika on väistyä ja laittaa Ahtisaaren rauhanpalkinnon kunniaksi rahat ihmisten hyvinvointiin ja rauhankasvatukseen. On taas aika vasemmistolaisen herkullisen munakokkelin, eikä munattoman toiminnan. Yhdessä alkaa taistelemaan oikeuksien puolesta, porvaria vastaan eikä murista omien tekemisille.