Toinen jalkapallokirjoitus oli pakko myös kirjoittaa, tätä kirjoittaessa on sunnuntai-iltapäivä ja myöhemmin tänään illalla pelataan ottelu helsinkiläisen Klubi-04:n ja Tampereen Palloveikkojen välillä. Tämä kirjoitus ei tule käsittelemään tuon ottelun lopputulosta millään muotoa, vaikka tämä blogissani julkaistaankin vasta huomenna.


Ykkösessä tulee olemaan mielenkiintoa itselleni siksi, että siellä on todella laaja kattaus seuroja alueellisesti. Klubi-04:n lisäksi pääkaupunkiseutua edustaa Itä-Helsingin ylpeys FC Viikingit, FC Espoo sekä PK-35 Vantaalta. Joku voisi nyt sanoa, että pääkaupunkiseudun väkimäärän takia olisi toivottavaa PK-35:n liiganousu: Minä en allekirjoita tuota väitettä.

Länsi-Suomesta sarjaan mahtuu TPV:n lisäksi yksi seura Porista, Hämeenlinnasta ja Kokkolasta kustakin. Porissa paluuta jalkapallon huipulle pyritään tekemään FC PoPan voimin, Kokkolassa viime kaudella jo liigakarsinnoissa pelasi KPV ja FC Hämeenlinnan valmentajana toimii pitkään seurassa ollut Teuvo Palkki. Palkin joukkue villitsee Kaurialan kotikentällä yleisöään totutusti valkoisessa peliasussa. Tervetuloa siis Turusta toinen seura ykköseen ja Lapin läänistä olisi toivottavaa esimerkiksi yhden seuran nousu Veikkausliigaan. Kyse on siitä, että laji kehittyisi parhaiten tällä tavoin koko maan alueella eikä vaan siellä, missä on raha.


Kun kerran pohjoiseen päästiin, yksikään seura ei vielä ole edes kovin korkealta maassa pohjois-eteläsuunnassa. Ounasvaaran tuntumassa rinnejuoksun avulla talviharjoituskaudella kestävyyttä on hionut RoPS, satamakaupunki Kemissä kuvioita treenaa PS Kemi ja brasilialaisen Luiz Antonion opein kauteen on valmistautunut julkisesti liiganoususta unelmoiva OPS-jp. Mainittakoon erikoisuutena oululaisesta seurasta, että seurassa toimintaa pyörittää kiistelty Miika Juntunen sekä seuran puheenjohtajana kokouksissa istuu europarlamentaarikko Hannu Takkula. Osaamista löytyy siis seurasta monenlaista. Eri asia, kuinka nämä taidot saadaan sitten toimivaksi kokonaisuudeksi kentällä – sen sarjanousija esittelee tällä kaudella uudessa sarjassa.


Oma myötätuntoni näiden kolmen pohjoisen seuran lisäksi keskittyy myös idän seuroihin. Idässä hurmosta lajin parissa kotimassa tuovat ykköseen Jippo Joensuusta, jonka nimi on ylivoimaisesti mielestäni paras jalkapalloseuralle Suomessa. Jippohan on karjalaisseuran lyhenne ja tulee sanoista Joensuun Iloiset Peli-Pojat. Savolaista pelaamisen mallia näyttää lapsuuteni toinen suosikkiseura OTP:n ohella eli Mikkelin Palloilijat, joka pudotti jo Suomen Cupista FC Viikingit. Viimeisenä, mutta ei varmasti vähäisempänä nähdään vokaaliseura FC KooTeePee. Seura pelaa kotiottelunsa legendaarisen edesmenneen kotkalaispelaajan Arto Tolsan nimeä kantavalla areenalla. Jotain syytä myötätuntoon löytyy minulta myös Ykkösessä Hämeenlinnan suuntaan.


Sitten on aika niiden uutisten sarjajärjestelmistä. Suomen Palloliiton liittohallitus päätti 6.4.2010 ”viisaudessaan”, että 2011 ykkösestä pelataan 12 joukkueen voimin ja vuotta myöhemmin kahta seuraa vähemmällä porukalla. Tälle kaudelle hyvin saavutettu alueellinen kattavuus romuttuu siis täysin. Kakkosessa kaudesta 2010 kauteen 2013 joukkuemäärät pienenevät kolmessa lohkossa kahdellatoista porukalla. Toivottavasti järki tulee käteen ja päätös tullaan vielä korjaamaan. Syytä ainakin olisi kasvatustyön, seuratyön ja lajin kehitystyön nimissä. Myös liiton lippulaiva Veikkausliiga kokee seuramäärien pienentymiset samojen vuosien aikana. Ei tällä tavalla ainakaan houkutella helposti pelaajia lajin parissa pysymään. Naisten liigassa suuntaukset päätösten myötä ovat myös samansuuntaiset. Jalkapalloväen olisi syytä herätä kapinaan ja huomata, mitä puheenjohtaja Sauli Niinistö tekee: Samanlaista aluepolitiikkaa, mitä hän suosii myös valtakunnan politiikassa.