”Emme ole kuin kolme pistettä sarjakärjestä.”

 

Lainaus on FC Lahden keskikenttäpelaajan, suomalaisen jalkapalloilun ikonin Jari Litmasen lainaus sarja-avauksen jälkeen teksti-tv:n haastattelussa.

Perjantaina Veikkausliiga alkoi kahden perinteisen suomalaisen jalkapalloseuran kohtaamisella. Kuopiossa pelasivat Kuopion Palloseura ja Helsingin Jalkapalloklubi. Ottelu päättyi sarjanousijan tyrmäykseen eli 0-5, tyrmäyksestä huolimatta savolaisseuralle maaleja kaudella tulee tekemäänmuun muassa Ilja Venäläinen.

Lauantaina sitä vastoin maajoukkueessakin pelanneen Aleksei Eremenko Jr.:n joukkue FF Jaro Pietarsaaresta voitti juuri FC Lahden maalein 1-3. Veikkausliiga on siis alkanut. Perjantain ottelussa oululaislähtöinen Juho Mäkelä teki HJK:lle pari maalia ja mielestäni ansaitsisi myös todellisen näyttöpaikan maajoukkueessa. Muita kovia pelaajia tähtisikermästä löytyy, kuten: Janne Saarinen, Rafinha, Jani Viander,  ketään kumartelematon Aki Riihilahti. Tuikkivat tähdet eivät välttämättä kuitenkaan tarkoita samaa, että kauden viimeisen pelin jälkeen nostettaisiin kädet ylös pokaalin kera.


Tällä kaudella tullaan näkemään ehkä mielenkiintoinen, toivottavasti myös jalkapalloyleisön innostava kotimainen Veikkausliiga. Pitkä ja jossain myös kylmäksi sanottu luminenkin talvi on pikku hiljaa voitettu.  Liigaa ei tällä kertaa tauolle saa onneksi edes MM-kisat, joissa myös tullaan näkemään varmasti hienoja otteluita. Oulussa pelataan tänään AC Oulun ja Tampereen Unitedin ottelu, joista kummastakin joukkueesta löytyy kiinnostavia pelaajia. Näitä ovat muun muassa kotijoukkueen kokeneet: Janne Hietanen ja Mika Nurmela, vierasjoukkueesta maalivahti Mikko Kavén sekä MyPa-kasvatti Aleksei Kangaskolkka. Toisessa pelissä tänään kohtaavat espolainen FC Honka ja MyPa. Kotijoukkue voitti Liigacupin ennen kauden alkua, mitä ei sovi unohtaa mestarispekulaatioissa.  Joka kolmannessa veikkausliigaottelussa maalin tehnyt Hermanni Vuorinen tulee aiheuttamaan varmasti tuskaa monelle puolustajalle. MyPan puolustus kaiketi tulee olemaan tinkimätön pitkin kautta, kovaa esimerkkiä nuoremmille näyttävä kokenut Antti Okkonen tulee varmasti pitämään tästä huolen. Olisiko siis kahden tasapelin paikka kenties tänään?


Turkulaisseurat: FC Inter ja FC TPS muodostavat jo paikallistasolla Aurajoen varrella kiinnostavan kaksikon keskenään, mutta nämä seurat tuovat myös oman mausteen muilla paikkakunnilla pelatessaan. FC Interin hollantilainen valmentaja Job Dragtsma tuo kentälle hyökkäävän joukkueen, 11 maalia viime kaudella tehnyt Timo Furuholm on kaiketi tasaisesti kova maalintekijä pitkin kautta. Toisen turkulaisseuran nimilistalta löytyy viime kauden Hollannin mestari Toni Kolehmainen, ”skottipakki” Jarno Heinikangas sekä Skotlannissa jopa Glasgow Rangersissakin urallaan pelannut Jonathan Johansson.


Tehtaan kentällä kotiotteluita pelaava FC Haka on ollut useina vuosina kova, niin varmasti nytkin. Pelaajaluettelosta on syytä huomioida huikeat 75 A-maaottelua pelannut Toni Kuivasto. Viime kaudella karsintoihin joutunut JJK Jyväskylästä ei aio enää nöyristellä liigassa ja satsasi juuri oikein kaiketi eli puolustuspäähän, sieltä löytyy kova topparikaksikko tälle sarjatasolle. Liigacupin kakkosen riveistä löytyy nimittäin Jarkko Okkonen ja Juha Pasoja. Kovan kotijoukkueen maineessa jatkanee varmasti viime kauden nelonen eli IFK Mariehamn. Sarjassa keskikenttäpelaaja Mika Niskala ja hyökkääjä Mikko Paatelainen tulee niminä ehdottomasti laittaa mieleen, kun katsotaan kauden aikana tehotilastoja. Nämä kolme joukkuetta on syytä huomioida kauden jälkeen ja maalimäärä päästettyjen maalien sarakkeesta.


Viimeisenä joukkueena esiteltävä VPS:n paidasta on myös hyvä huomion alle kapteeni Tero Koskela sekä mielenkiintoinen maalivahtikaksikko. Joukkueessa peliajasta kilpailevat Etelä-Korean kansallisuuden omistava Jung-Hyuk Kwon sekä Italian passin omaava Alessandro Marzuoli.


Alun lainaus on kuitenkin jotain, mikä ei ehkä sovi jalkapalloon hyvin, varsinkaan suurpelaajan suuhun. Jalkapallossa ei Suomessa pelata ns. pudotuspelejä, kuten monessa muussa palloilulajissa. Jokainen sarjapiste on tärkeä matkalla tavoitteita, mestaruutta ja Euroopan kenttiä, sekä pelaajien kehittymistä ja kasvamista kohti parempia saavutuksia. Lähiaikoina tulen blogissani kertomaan hiukan Ykkösestä ja sarjajärjestelmistä, joissa on myös luvassa jotain uutta lähitulevaisuudessa.