Olen miettinyt tänään, kun taas olen saanut lukea yhdenlaisen artikkelin ja näkökulman vaalirahoitukseen, miksi politiikka ei kiinnosta. Olen varma, että omakaan vastaukseni siihen ei ole missään nimessä täysin oikea eikä täysin väärä, mutta yksi vastaus se on muiden joukossa. 

En ole lukenut aate- ja oppihistoriaa, mutta olen ollut nuorena aikanaan politiikassa nuorisojärjestön kautta. Meni aikaa, ennen kuin meillä oli ismikurssi, mutta sitä ennen oli peruskursseja, joista toiset tykkäsivät enemmän kuin toiset. Toisille tapahtumat olivat tutustumispaikkoja samanhenkisille ihmisille kuten minullekin.

Tuo otsikon ’sanahirviö’, netissä olevan sivistyssanakirjan mukaan koostuu seuraavista:

Politiikka

julkisen yhteisön päätöksentekoon vaikuttaminen; menettelytapa, linja

Ismi

Aate, ideologia, koulukunta, oppi, teoria

Fobia

Sairaalloinen pelko, kammo

Yritän kertoa siitä, että enää ei puhuta lehdissä eikä poliittisissa keskusteluissa opeista tai ajatussuunnista. On hienoa, kun jokainen politiikassa mukana olija voi kulkea omassa ryhmässään, joskus jopa sanella päättömästi omia ajatuksiaan eikä välttämättä yhteisöllisesti oman ryhmänsä mukaan. Mennään siis kuin päätön kana, mutta ei välitetä siitä, minne höyhenet tai munat lentävät.

Verkkosanakirja Wikipedia aloittaa puolueen määrittämisen seuraavalla lauseella: ” Poliittinen puolue on järjestö tai järjestökokonaisuus, jonka pääasiallisena toiminta-ajatuksena on yhteiskunnan kehittäminen jäsenten haluamaan suuntaan, joka yleensä on suunnilleen yhteinen ja samansuuntainen.”.

Enää ei puhuta suurista linjoista, uutisoidaan mieluummin pieniä asioita, joista se kokonaisuus syntyy. Keskitytään kirjoittamaan kansanedustajien vaalirahoituksesta, mielipiteistä jätehuoltolakiin ja tekstiviesteistä. Kuinka monta juttua olette viime aikoina nähneet, missä joku ismi esiintyy?

Palataan oman blogini syntyhistoriaan ja em. verkossa olevaan sivistyssanakirjaan. Feminismi sen mukaan määritellään seuraavasti: ” naisliike, naisten ja miesten tasa-arvon aate t. naisten oikeuksien ajaminen., hippi sana: ” erääseen Yhdysvalloissa 1960-luvulla syntyneeseen nuorisoliikkeeseen kuuluva henkilö; sen mallin mukaan käyttäytyvä ihminen; haukkumasanana poikkeaviksi, epäsosiaalisiksi koetuista ihmisistä”. Sitä vastoin verkkosanakirja Wikipedia aloittaa sanan korpi seuraavasti: ” on Suomessa kehitettyyn metsätyyppioppiin kuuluva puustoinen suotyyppi.” Niinpä niin, ota selvää, mitä sitten korpihippifeministi tarkoittaa, jotenkin se vaan kuvaa minua, päättyen ismi-sanasta johdettuun isti-päätteiseen sanaan. Aatteet haluan takaisin politiikkaan, myös keskusteluun, niin pienessä kuin suuressakin kuvassa.

Ja sitten linkki sveitsiläisen ministerin lukemaan lakitekstiin.