Hei, terveisiä Oulusta!

Tämä on 9.11.2006 hieman ennen ilta kahdeksaa kirjoitettu juttu, tässä on tarkoituksena vasta kokeilla ja testata, mihin kaikkeen blogi pystyy. Kuten huomaatkin, tällä voi ainakin kursivoida tekstiä mutta toivoisin, että lihavointikin onnistuu ja sehän näyttää onnistuvan. Nyt olisi aika korostaa omaa tekstiäni alleviivauksella eikä sekään ainakaan toistaiseksi näyttänyt olevan ongelma.

Tänään on päivä mennyt varsin nopeasti eli aamuyöllä heräsin jo pahemman luokan painajaiseen, eikä se siinä vaiheessa mieltä ylentänyt. Päätin jatkaa unia ja jossain vaiheessa herätyskin alkoi piippailemaan tuttua ääntään. Herääminen ei ole minulle mukavimpia juttuja ja niinpä pyörin ensin sängyssä.

Kouluun lähdin kuitenkin, tänään oli niin sanottu vierailupäivä eli kävimme eri kohteissa kaupungilla. Opiskelen ihmisläheisellä alalla Kiimingissä. Keilailemassa tuli myös käytyä ja siitä ei meinannut tulla yhtään mitään, mutta kyllä sitä neljäskin kerta kiehtoisi kokeilla. Tämän päiväinen keilareissu oli kuitenkin jo elämäni kolmas.

Illalla etsin itselle tärkeitä tietoja netistä ja nyt olen avaamassa tätä blogia, lokia, blokia, nettipäiväkirjaa, mikä lieneekin oikea nimitys - en tiedä. Nimi 'Rönttönen' juontuu kuhmolaisesta perinneruuasta. Tällä blogilla tulen kertomaan jotain ajatuksia varmasti ajankohtaisista asioista ja kommentoimaan mitä sattuu, mutta politiikkaa ainakin jossain määrin.

Sitten ne päivän kommentit kotimaan ja ulkomaan politiikkaan...

Ylen teksti-tv:llä uutisoitiin, että kuntien henkilökunnan määrä ei vähene vuoteen 2010. Tämä selviää Kuntatyönantajille tehdystä työllisyystiedustelusta. Valtio on viime aikoina kurjistanut kuntien taloutta, joten tämä uutinen on merkittävä. Toivoisin itse, että valtio tukisi kuntia innokkaammin ja antaisi työkaluja siihen, että kaikille pystyttäisiin takaamaan veroeuroin laadukkaat ja tasavertaiset palvelut. Tärkeimpiä ovat mielestäni ainakin sosiaali- ja terveys, asunto, sivistys, nuoriso, kulttuuri, ympäristö sekä jätehuolto. Toki kunnat voivat tehdä yhteistyötä palvelujen tuottamisen alueella. Täällä pohjoisessa välimatkat ovat kuitenkin sellaisia, että Helsingissä linjavetoja tekevän eduskunnan ja Brysselissä direktiivejä laatiessa tulisi huomioida nämäkin alueet. Sairaanhoito- ja sosiaalialalla kyseisen selvityksen mukaan kasvaisi henkilöstö 1,7%:a , johan sitä on viime vuosina vähennetty ja työt ovat kasvaneet eikä muun muassa vanhuksille annettu aika hoitotyössä ole lisääntynyt vaan päinvastoin, joten siinä olisi tärkeää asiaa jo puuttua.

Ulkomailta tulevista uutisista tympäisee sitten enemmänkin. Israelilaiset ovat eilen tappanneet jälleen palestiinalaisia eli miehittäjä on jälleen onnistunut luvanvaraisessa tappamisessa. Länsimaat silittelevät etupäässä vaan Israelin päättäjien päitä eikä edes ole pahoillaan. Gazassa kuoli 27 ja kymmeniä haavoittui.  Lisäksi Israelin ilmavoimat ovat suorittaneet ylilennon Libanonin ilmatilaan. Lisää ennen aikaisia kuolemia ovat Kiinassa tapahtuvat kuolemantuomiot, niitä on arviolta jopa 8000 per vuosi. Se on todella paljon eli vajaa 22 per päivä. Kerrostalossa, jossa minä asun on 24 asuntoa ja meillä on 3 rappua eli ei siinä menisi kuin viikko kutakuinkin, että tämän talon asukkaat olisivat kuolleet. Minusta rauha ei tule kuolemantuomioilla ja eikä sodankäynti keskeytä kostonkierrettä. Kolmas tänään julkistettu julmuus on 2 000 000 ripuliin kuollutta lasta vuositasolla. He tarvitsisivat puhdasta vettä tai kunnollisen vessan, meillä on tällä hetkellä ainakin vielä hyvin asiat täällä Suomessa. Ripuliin kuolee ihmisiä maailmalla enemmän vuosittain kuin Aidsiin tai Malariaan.

Neljäs uutinen ulkomailta, jonka nostan esille on Yhdysvaltojen vaalit. Demokraatit nousevat enemmistöön niin senaatissa kuin edustajainhuoneessa. Saa nähdä, muuttuuko mikään nopeasti maan sisä- tai ulkopolitiikassa?

254752.jpg
Suomen Sosiaalifoorumista lähdettyä 2.4.2006

Tässäpä tämä ensimmäinen päivä blogielämää.