Aikanaan kävin ensimmäisen kerran katsomassa huomenna Ylen TV1:ltä tulevan elokuvan Itä-Tuirassa sijaitsevassa Star-elokuvateatterissa.  Itä-Tuirahan on tunnettu elokuvanteattarin lisäksi muun muassa Itä-Tuiran NihilisteistäSinisestä talosta sekä muutamasta pizzeriastaan ja kerrostaloistaan. Aiemmin Itä-Tuiraan pääsi myös junalla, jolloin Tuiran rautatieasema. Kuva itse asemasta löytyy vaunut.org -sivuilta. Itse olen asunut Itä-Tuirassa elämäni varrella vuodet 1978-1989 -välisenä aikana sekä 1997-98 välillä.

Kotona olevaan videohyllyyn elokuva on löytänyt kaksi kertaa, miksikö? Ensimmäiseen tuli keskelle elokuvaa sellainen kohta, jotta nauhan vääntymisen takia se hyppää kohtauksen yli. Riittääkö tämä vakuuttavana perusteluna sille, että Perttu Lepän ohjaama ja käsikirjoittama Pitkä kuuma kesä -elokuva on loistava. Oma suosikkikohtaus elokuvasta löytyy siinä vaiheessa, kun elokuvan pääosahenkilöt saapuvat Kiteelle ja siitä aiheutuva tahaton tilanne, jota elokuvassa myöhemmin jo muistellaan huumorilla.

Olen katsonut elokuvan varovasti veikattuna noin neljäkymmentä kertaa. Elokuva saa minut joka kerta erinäisistä syistä sekä herkistymään että myös hyvälle tuulelle. Elokuva on alle kaksituntinen ja ainoa miinuspuoli on siinä, että YLE päättää näyttää sen vasta klo 23:15 alkaen, joten joillekin katsojille se voi päättyä liian myöhään. Sitä varten kuitenkin on nauhurit, joilla voidaan nauhoittaa elokuvaa nykyisin joko dvd:lle tai vhs:lle. Liikaa paljastamatta totean vielä, että musiikista elokuvaan on vastanneet suomalaisen rockin kovat nimet eli Pauli Hanhiniemi ja Toni Wirtanen. Paulihan löi läpi itsensä Kolmas nainen -yhtyeen laulajana ja Toni Wirtanen on tehnyt laadukasta työtä Apulanta-yhtyeen kanssa.

Jos päätätte katsoa elokuvan, lukisin mielelläni siitä jälkeen päin, mikä kohtaus ketäkin ihmistä elokuvassa eniten kiinnosti? Elokuva on vasta kahdeksan vuotta vanha, joten pysykäähän myöhäisiltana huomenna ehdottomasti televiosion ääressä. Volumea kannattaa myös pitää hieman tavallista kotimaista elokuvaa suuremmalla? Syyn tiedätte elokuvan nähtyänne paremmin.