Viime aikoina on keskustelua herätetty eri kansalaisjärjestöissä, tiedotusvälineissä ja kansanedustajien suulla siitä, että Suomessa ollaan rajoittamassa sananvapautta. Onpa jopa päätoimittaja erotettu - perhesyihin perustuvaan sananvapauskysymykseen liittyen. Poliittinen toiminta ei ole kaikille sallittua. On totta, että sitä on rajoitettu eri tavoin nykyisen lain keinoilla. Viimeisimpänä sananvapaudesta oli puhetta myös oikeuden päätöksen myötä, kun hovioikeudessa oli nykyinen pääministeri ja hänen entinen naisystävä. Tässä oikeusasteessa voiton taistossa saavutti pääministeri.

 

Itseäni tuo päätös myös kosketti siltä osin, että olin miettinyt uuden kirjan osalta julkaista kansanedustajien mielipiteitä siihen. Käräjäoikeus oli hovioikeuden kanssa samaa mieltä, joten oli varmaan fiksua jättää omalta osaltani kansanedustajien mietteet kertomatta.

 

Kaikkia yleisöosastokirjoituksia eivät lehdetkään julkista. Miksi viestiliikennettä sitten rajoitetaan? Onko kaikki lain vaatimusten mukaista rajoittamista? Ei tietenkään. Onko taiteen nimissä lupa sitten kirjoittaa, mitä vain? Ei tietenkään. Aina on joitakin etutahoja, joita ei kovin herkästi saa loukata. Tämä koskee kaikenlaista kirjoittelua. On erittäin harvinaista, että eri lehtien palstalle pääsisi yleisöosastokirjoitus, jossa kyseenalaistetaan saman tiedotusvälineen toimintaa. Toisten oikeus valvoa perustuu siihen, että huolehditaan hyvistä tavoista. 

 

Lisäksi Ajankohtaisessa kakkosessa oli tiistaina maahanmuuttajakysymystä koskeva teemailta. Itse katsoin siitä jälkimmäisen puoliskon. Toimittajat kertoivat ohjelman lopussa, että ohjelmaan tuli pitkästi yli tuhat tekstiviestiä. Kaikkia viestejä ei siten mitenkään voitu julkaista. Nyt keskustelua voidaan jatkaa yleisradion sivujen alla olevalla foorumilla. Niin siellä kuin monessa muussakin paikassa verkossa lukee nykyisin: Ilmoita asiattomasta viestistä. Verkkosivuilla on valvonta, koska Suomen laki sanoo jotain myös siitä, mitä saa julkaista ja mitä ei. Lainsäätäjät ovat myös päättäneet, että sivuilla pitää olla joku, joka vastaa sivujen viestisisällöstä. On hyvä mielestäni, että esimerkiksi juuri kansanryhmää vastaan kohdistuva kiihotus on Suomessa tuomittavaa. Kuitenkin EU on rakentamassa itsensä eteen todella korkeita muureja.

 

Tärkeitä perustuslain kohtia mielestäni tätä asiaa koskien ovat pykälät 10–14, 16–17 sekä 20–23. Jos haluat tutustua Suomen perustuslakiin, sen löydät täältä. Sivut ovat oikeusministeriön. Lissabonin sopimus on uusi perustuslakisopimus EU:lla. Se yritetään runnoa perustuslakimme yläpuolelle ja sen löydät Euroopan Unionin sivuilta. Sinne pääset täältä.

 

Tänään Tshekin presidentti Vaclav Klaus, EU:n nykyisen puheenjohtajamaan johtaja on verrannut europarlamentissa yhteisöä Neuvostoliittoon, jossa toisinajattelu ja oppositiotoiminta olivat kiellettyä. Tänään kuunnellessani televisiosta Suomen eduskunnan kyselytuntia, voin todeta että maamme hallitus lyö itsepäisesti omalla linjallaan minun näkökulmiini nähden väärään mäntyyn päätä, joten presidentti Klaus ei varmasti ole kovin pahasti metsässä arviossaan. Lisäksi hallituksen joukot ovat Suomessa tällä hetkellä varsin ylimielisiä sekä oppositiota että kansaa kohtaan.