Aamulla heräilin vähän väliä jo ennen kelloni sointia. Taisin olla tiedostamatta hermostunut työssäoppimisjaksoni takia. Lämmitin ennen lähtöä työssäoppimispaikkaani eilistä ruokaa vähän ja söin parit leivät, sekä koitin samalla katsoa aamu-tv:tä. Huomasin, että täällä olisi tänään pitkästä aikaa koko päivä lämpötilan osalta miinuksen puolella. Joulukuu on menossa seitsemättä päivää, eikä merkkejä pitänyt olla siitä, että tänne olisi nopeaa kylmempi ilma tulossa.

Tällä kertaa jouduin kävelemään bussipysäkille kauemmas kuin koululle mennessäni. Omat aikatauluni väittivät, että minulle tulisi mennä bussi. Toinen bussimatkailua tukeva oli eilen linjakas, jota itse tosin kutsun niljakkaaksi. Niljakas antaa netissä vinkkejä, miten meillä päin kannattaa matkustaa. Koskilinjojen avulla. Lisäksi se kehottaa tarpeen vaatiessa tekemään matkaa jopa kävelemällä eli yöaikaan, kun busseja ei täällä niin paljoa kulje. Se matka olisi kävelemällä 8,1 kilometriä. Sitä vastoin lyhimpiä autoteitä se olisi 11,7 kilometriä, näin ainakin kertoo Eniron reittipalvelu netissä.

Totuus oli kuitenkin, että pysäkillä olleet voimassaolevat aikataulut väittivät toista. Soitinkin välittömästi heti aamusta kiukkuisen puhelun liikennöitsijälle. Sieltä päästä vastattiin, että kyllä se bussi tulee eli pystyin ottamaan rauhallisesti. En tulisi kaiketi siten myöhästymään töistä ja kyllä minä töihin ehdinkin ajoissa. Pienen porisemisen jälkeen ja kahvit juotuani sain työliivit sekä ohjeita töihin. Lisäksi sain tietää, mistä saisin enemmän apua ja ketkä tietävät minun töistäni. Päivä oli antoisa, mutta monella tavalla raskas. Tiesin kyllä seitsemän tunnin jälkeen tehneeni töitä. Työpäivän aikana Ouluun oli myös satanut lunta.

Kotiin päästyäni aloin välittömästi ettoneille. Puolitoista tuntia kului sillä tiellä. Sen jälkeen söin eilistä ruokaa vielä lämmitettynä. Muutenpa tänään ei ole ehtinyt vielä mitään ihmeellistä tapahtua. Suosikkijääkiekkoseurani Jokipojat kohtaa tänään Mehtimäen jäähallissa Joensuussa sarjajohtaja Mikkelin Jukurit. Tätä kirjoittaessani ottelu on 1-1 numeroissa. Varakapteeni Toni Mustonen oli tehnyt avausmaalin Jokipojille ottelussa Jani Väänäsen syötöstä. Ottelussa on ensimmäinen erä yli puolenvälin.

Uutisia ja ajankuvia

Saisin varmaan kuulla, jos jättäisin spermapankkiuutista jotenkin kommentoimatta. Uuden lain johdosta hedelmöityshoitokliniikat joutuvat tuhoamaan vanhat varastot eli ennen elämäntyönsä hyvän asian eteen tehneiden spermat tuhotaan. Uusi hedelmöityshoitolaki ei anna enää mahdollisuutta nimettömänä luovuttamiseen. Allekirjoittaneella ei ole luovuttamisesta kokemusta. Kliniikat pelkäävät uuden lain vähentävän asiaan kiinnostusta, koska ainoastaan kolmetoista prosenttia miehistä on jättänyt omat henkilötietonsa. Laki on todennäköisesti voimassa kesällä.

Tuoreen työolobarometrin mukaan ihmiset luottavat työnsä pysyvyyteen. Samalla koetaan kuitenkin, että työhön on vaikeampaa vaikuttaa. Itseltäni ei ole kyseiseen barometriin koskaan näkemyksiä kysytty. Lisäksi jaksaminen on koettu mietityttäväksi. Kunta-alalla pohdintaa käydään myös työn mielekkyyden osalta. Kunta-alalle täytyy valtion päättäjien osoittaa kiinnostusta ja kannustaa näitä, jotka tekevät työtä hyvinvointimme eteen. Hyvinvointivaltio olisi arvokas asia!

Asiaan liittyy myös, että harkinnanvaraiset kuntatuet ovat laskussa. Niinpä niin eli valtio ajaa alas kuntia keinolla millä hyvänsä. Kansa makaa aivan liian tyytyväisenä olohuoneen sohvalla. Saa nähdä, milloin tämä kansa herää tähän linjaan.

Ulkoministeriö tiukentaa rahahanojaan kehitysyhteistyöhankkeissa. Vaatimuksien tiukentuminen varmasti vaikuttaa jotenkin, mutta toisaalta nyt julkistetut ehdot eivät tunnu mielestäni täysin kohtuuttomilta. Järjestöjen täytyy olla yli kaksivuotiaita, jäsenmäärältään yli kolmekymmentä ihmistä mukanaan kuljettavia sekä omarahoituksen osuus täytyy olla jatkossa viisitoista prosenttia.

Israelissa pääministeri on torjunut Yhdysvaltojen kongressin työryhmän esityksen siitä, että Israelin ja Syyrian tulisi aloittaa pikaiset rauhanneuvottelut. Hyvin kuvastaa avoimesti sitä asennetta, mikä israelilaisilla päättäjillä on arabimaita kohtaan.

Indonesian maakunnassa Acehissa vajaat kaksi vuotta sitten vaikuttanut tsunami vaikuttaa siellä vieläkin. Alueella on edelleen 25 000 perhettä kodittomina. Tämä on varsin hurja luku, miettikääpä asiaa vaikkapa näin Suomen mittakaavassakin. Koko maakunnassa katosi tai kuoli tsunamin johdosta 168 000 ihmistä eli näiden yhteen laskettu summa lähentelee Vantaan väkilukua.

Väliaikatietoina sieltä Mehtimäen jäähallista kerrottakoon vielä, että taululla on nyt 2-2 lukemat. Hieman ennen avauserän loppua teki Tomi Karlsson 2-1 Jokipojille Sami Puruskaisen ja Juho Kurosen syötöstä. Toisen erän ihan alussa savolaiset kuitenkin tasoittivat koitokseen 2-2 lukemiin.