Ensi yönä aloittaa miesten ensimmäisen karsintaryhmä Suomen aikaan noin klo 3:30, en ole vielä nukkumassa, vaikka tarkoitus olisi herätä katsomaan, miten Tero Järvenpään (81.01) ja Teemu Wirkkalan (84.06) käy. A-ryhmässä on heidän lisäksi maailmantilaston kärkimies Breaux Greer (91.29) Yhdysvalloista. Muita ennakkoon kovia samassa ryhmässä ovat Norjan Anders Thorkildsen (89.49), Ruotsin Magnus Arvidsson (85.75) sekä kokenut arvokisakävijä Sergei Makarov (87.46) Venäjältä.

Maailmantilaston kakkosen ja suomalaisten mitalitoivon Tero Pitkämäen (91.26) karsintaryhmä-B alkaa viideltä. Samaan ryhmään mahtuu myös joukko kovia heittäjiä, joista mainittakoon Venäjän Aleksandr Ivanov (86.71), Latvian Vadimis Vasilevskis (90.73) ja Kuuban Guillermo Martinez (85.93). Kahden vuoden takainen maailmanmestari eli Virosta kotoisin oleva Andrus Värnik (72.30) ei ole tällä kaudella vakuuttanut.

Arvioita mitalikolmikkoa ajatellessa tulee mieleen erilaisia asioita matemaattista kaavaa miettiessä, kovissa paikoissa esimerkiksi pärjäämisen merkkejä ovat näyttäneet aiemmin Pitkämäki, Makarov ja Thorkildsen.Vasilevkis, Ivanov ja Martinez ovat kaiketi saaneet olla rauhassa. Uskon, että kolme mitalistia löytyy noista kuudesta. Minä en usko enää siihen, että Värnik tekisi toista yllätystä enkä myöskään sitä, että Arvidssson olisi vielä riittävän hyvä mitaliehdokkaaksi. Ei kyseinen mies varmaan Suomi-Ruotsi -maaottelussakaan tänä vuonna voita yhtään suomalaista. Media on kaiketi jonkin verran ollut kiinnostunut ainoastaan Greeristä kovan maailmantilaston kärkituloksen takia.

Huomenna on myös naisten finaali, joka alkaa kello 14.40 Suomen aikaa. Maailmantilaston ylivoimainen on tällä hetkellä Christina Obergföll (70.20). Tilaston kakkonen on nelisen metriä jäljessä, mutta on silti voittajaehdokkaani Barbora Špotáková (66.08). Yllättäjän viittaa sovitan Kuuban Sonia Bissetille (64.65). Uskon, että tsekkiläisen ja kuubalaisen täytyy kuitenkin parantaa omaa kauden parastaan, jos aikovat voittaa. Jotenkin on vahva tunne siitä, että Obergföll ei juhli Osakassa. Paula Tarvaisen sijoitus voi olla melkeinpä mitä vaan, joten en uskalla sanoa mitään. Tsemppiä kuitenkin kovasti hänelle.