Tänään käynnistettiin Oulussa Pohjois-Suomeen toimivaksi tarkoitettu ydinvoimaa sekä uraanikaivostoimintaan kriittisesti suhtautuva verkosto, johon kuka tahansa on tervetullut. Verkoston tarkoituksena on edistää tietoa kansalaisten keskuudessa ja valvoa kaivosteollisuuden tempauksia.
Uraanihan metallina on kuitenkin äärimmäisen radioaktiivinen, eikä ydinvoimalatkaan ole mitään turvallisia sen enempää niitä rakentaessa kuin toimiessaan, pieniä vaaratilanteita on pitkin maailmaa vuositain Suomea myöten.  Ydinverkoston on tarkoitus olla kansanliike.

Oulun ja Lapin läänissäkin muun muassa suomalaisyhtiö Fennovoima on käynyt lobbaustaistelua ydinvoimalan rakentamisen puolesta, koska haluaisivat sellaisen investoinnin lähiseuduillemme pystyttää. Kuntina on noussut esille Kemijärvi, Simo, Pyhäjoki sekä Vaala. Voisikin kysyä kyseisen yhtiön edustajilta, kuinka lähelle yhtiön omistajien takapihoja tai heidän kesämökkitontteja olisivat valmiita voimalan rakentamaan?

Tuotantoketjuhan on varsin monimuktakainen, kun uraanin louhinnassa tulee jätekiveä, malmin
rikastamisvaiheessa ydinliejua, niin sanottussa konversiovaiheessa jätteitä, uraanin väkevöintivaiheessa köyhdytettyä uraania, polttoaineen valmistumisessa jätettä sekä ydinvoimalan loppujätteiden puoliintumisajatkin ovat kerta kaikkiaan käsittämättömän pitkiä.

Valvontaongelmia esimerkiksi tulevan viidennen voimalan rakenunsvaiheissa on myös, koska siinä on osallisia Kauppa- ja teollisuusministeriö, Säteilyturvakeskus, Teollisuuden Voima, ranskalainen valtionyhtiö Areva, joka rakennuttaa kyseisen voimalan sekä sen saksalaiset, indonesialaiset ja japanilaiset alihankkijat sekä niiden alihankkijat, jotka ovat muun muassa Puolasta ja Italiasta. Voidaankin taas miettiä, kuinka vaikeaa viranomaisilla on valvonta? Kyseisessäkin laitoksessa, joka on nyt myöhässä rakentamisen osalta, on ilmennyt jo peräti tuhatviisisataa erilaista laatuongelmaa, joissa rikotaan maamme lakeja.

Kyseinen ydinvoimala ei ole todellakaan maailman ainoa, maailmalla on 450 muutakin tällä hetkellä. Suomen lisäksi lisäydinvoimasta haikailevat ainakin Kiina, Ranska, Yhdysvallat, Intia ja USA - kuinka monella näistä maasta onkaan oma ydinase? Kyseisen Arevan  ollessa EU-maan valtionyhtiö, siinä myös riskeerataan suomalaisten verosenttejä ja  euroja. Haluatko sinä sitä? Minä en ainakaan.

Lisätietoa Ydinverkostosta