Onko vastakkainasettelua, kun Hurstin Heikki, tunnettu Veikon poikana jakaa itsenäisyyspäivänä ja muinakin päivinä tässä maassa ruokaa vähävaraisille, kuten muutkin vapaaehtoistoimijat ja kansalaisjärjestöt? Samaan aikaan maan varakkain osa on saanut mitä kummallisimpia verohelpotuksia. Äsken uudelta Liv-televisiokanavalta tuli dokumentti Pohjois-Korean harmaa-asuisesta johtajasta, jota Yhdysvaltojen historian ensimmäinen ulkoministeri Madeleine Albright vertasi autoasentajaan presidentin tehtävän sijaan. Albright on muuten alkuperäiseltä nimeltään Marie Jana Korbelova, mikähän tämän ihmisen on saanut nimensä muuttamaan?  En tiedä, mutta kotimaassamme harmaudesta on tunnettu presidenttiehdokkaana ollut ja pääministerinä vuodesta 2003 toiminut Matti Vanhanen.

Pääministerimme ehdotus antaa rikkaille määräaikaisia veronkorotuksia on nostanut vastustusta päähallituskumppanissa Kokoomuksessa. Vanhasen oma politiikkakin on ollut tähän asti edellisten puheiden osalta sangen ristiriitainen. Aiemmin mainitsemani aasialaisjohtaja saa länsimaissa kritiikkiä siitä, että ruuan sijasta hankkii aseita. Suomessa puolustusministeri Jyri Häkämies (Kok.) puhuu myös hanakasti sellaisia, mitkä ihmetyttävät pienenä kansalaisena, kun meillä on pitkä itäraja pinta-alaltaan maailman suurinta valtion kanssa. Jotkut Häkämiehen puolueveljet - ja sisaret ovat menettäneet vaalirahakohussa todellisuuden tajun, kun yhdenkin kansanedustajan huonekaluja epäillään maksetun kahdesta kukkarosta täysimääräisesti. Mikähän lienee totuus tässä asiassa?

Suomalainen sai viime vuonna Nobelin rauhanpalkinnon, mutta eipä Suomessa tämän vuoden eikä tulevienkaan vuoden valtion budjeteissa ole tullut lisäystä rauhanjärjestöille. Tänä vuonna kyseisen palkinnon sai Yhdysvaltojen presidentti Barrack Obama. Rauhanpalkinto meni henkilölle, joka kiitospuheessaan totesi kaksi hämmentävää asiaa. Hän kertoi olevansa kahta sotaa käyvän maan sotavoimien ylipäällikkö ja toisekseen hän sanoi, että rauhaan rakentamiseen tarvitaan sodan keinoja. Molemmat palkinnot siten herättävät vahvan pohdinnan siitäkin vastakkainasettelusta, onko sota ja rauha vastakohtia ja onko näiden kahden sanan välillä vastakkainasettelua?

Samana sunnuntain päivänä vielä, kun Suomessa näytettiin tätä yhdysvaltaisalausuntoihin perustuvaa aiemmin mainitsemaani dokumenttia Pohjois-Korean johtajasta, on Kööpenhaminassa menossa monipäiväinen ilmastokokous maailman päättäjien välillä. Eilen 12.12. ilmastonmuutosta vastaan oli marssijoita ollut yleisradion teksti-tv:n uutisen mukaan 40 000 ja samainen juttu kertoi 1 000 ihmistä pidätetyn. Tanskan poliisilla on kokouksen ajaksi erityisvaltuuksia ja ilman varsinaista syytä voidaan pidättää muun muassa ihminen puoleksi vuorokaudeksi. Tänään 13.12. poliisi on pidättänyt mielenilmauksesta 240 ihmistä ja samalla keskeyttänyt mielenilmauksen, mutta eipä tainnut kokousväki pysäyttää keskeyttää omia jorinoitaan kokouspöydässä, lieneekö edes lounastaneet kokouksensa aikana? Epäilen suuresti, että tämä kokous, joka ilmeisesti on todennut osallistujineen kokouksensa lailliseksi ja päätösvaltaiseksi, edustaa tällä hetkellä maailmanväestöstä pienempää osaa kuin mielenosoittajien määrä, ei saa mitään merkittävää aikaa. Niinpä on turha odottaa mitään suurta hyvää joululahjaksi päättäjiltä.

Vastakkainasettelun aika, onko se ohi? Hallituspuolue Kokoomuksen edellisen vaalitaiston mukaan sen aika on ohi ja samaisen puolueen edustajat toteavat, että Suomesta tulee poistaa leipäjonot. Ei vain Suomessa, mutta maailmallakin eriarvoisuus sen kuin kasvaa, kun elämme vuotta 2009. Tänä vuonna on todettu nälänhädän olevan pahinta sitten uutisten, joita muistan aikanaan nähneeni Etiopiasta ollessani pieni. Lisäksi Yleisradio uutisoi tämän vuoden alkupuolella, että puolet maailman ruuasta heitetään roskanpönttöön. Samainen Yleisradio on joutunut tänä vuonna erikoiseen syyniin siitä, kun he ovat tuoneet erityisen paljon kritiikkiä hallituspuolueiden taivalluksesta vaalirahasotkuineen ja korruptiosotkuineen. Vierailin eduskunnassa keskiviikkona 9.12. ja täysistunnon aikana oli keskustelua juuri Yleisradion roolista. Minkään puolueen edustaja ei uskaltanut kyseenalaistaa Yleisradion toimintaa vahvasti, mutta ainoastaan vasemmistolaisesta oppositiosta tuli selkeää viestiä siitä, että jatkossa mahdollisesti tuleva mediamaksu tulee maksaa köyhälle, eikä tämä saa vaikuttaa toimeentulotuen suuruuteen.

Vielä kerran kysyn, mitä on vastakkainasettelu? Pelle Miljoonan laulu viime vuodelta sanoo: "Leipäjonossa on tunnelmaa".