Saavuin keskiviikon viimeisen tunnin aikana Pohjois-Pohjanmaalle tullakseni julkaisemaan uusinta kirjaani. Lumipyry ja rankka vastatuuli odotti ulkona yli viisisataa kilometriä junassa istumisen jälkeen. Junamatkalla oli merkittävää oikeastaan kaksi kohtaamista. Ensin tapasin jonkun virolaisen kokin, joka kertoi olevansa Kajaanissa töissä. Hän kertoi siitä, kuinka hänen ansionsa on Suomessa ihan eri luokkaa kuin Virossa. Suomalaisella ammattiyhdistysliikkeellä olisi tässä hyvä paikka lähialueyhteistyöhön. Ei niinkään ajaa molemmille puolille Suomenlahtea Viron matalia palkkoja vaan asiallista korvausta työstä myös Viron tovereille.

 

Toinen kohtaaminen oli 19-vuotiaan nuoren miehen kanssa, joka oli tulossa ensimmäistä kertaa pitkää junamatkaa. Hänen kanssa juttelin Kajaanista eteenpäin, kerrottiin ravintolavaunussa olevan hiljaisuuden mahdollistamana tarjoilijan kanssa hänelle selviytymisohjeita Ouluun. Kymenlaaksosta matkaan lähteneelle toivoimme kuitenkin hyvää viikonvaihdetta Oulussa ja sitä, että kaikki menisi mukavasti uusissa ympyröissä. Vierailu kaupunkiin oli hänelle ensimmäinen elämässään.

 

Torstaiaamuna sitten hain uuden kirjani painosta. Se tuntui hyvältä. Noin kolmen vuoden urakka oli ohi, pakkasen sijasta tuli sisälle kiva olo. Ensimmäisenä vietiin ystäväni kanssa vapaakappale työttömien yhdistykselle Ouluun, koska olin niin luvannut jo aikoja sitten tehdä. Ennen illan Utajärvellä ollutta julkistamistilaisuutta olin kierrellyt kirjan kanssa. Annoin julkistamistilaisuudessa Tilapäisolosuhdemuutosilmoitusvelvollinen -nimisen kirjani ostaneille ruisleivän kaupan päälle. Nyt oli leipää tarpeeksi ja kaikki jonossa olleet saivat kirjan sekä leivän. Illalla luin netistä yhden tekstin ystävieni keskustelusta, joka sivutti myös jotenkin elämääni tai jotain sellaista olin sieltä havaitsevinani. Yöksi menin lähisukulaisten pariin.

 

Perjantaiaamuna oli herätys klo 5:40, jonka jälkeen piti olla jo pian tien päällä. Auto kohti Oulua ja aamulla oli 8:lta ensimmäinen tapaaminen, siellä menikin yhteentoista. Päivä ei mennyt oikein suunnitelmien mukaan, ensin ystäväni ei meinannut löytää matkalaukkua kotonaan mistään, koska tarkoitus oli tavata asemalla ennen hänen junan lähtöä. Lisäksi kirjastolla oli myöhemmin päivällä jonoa tietopalvelutiskillä. Välillä kirjastovirkailijat sieltä katosivat ja lopulta kävi selville, että hankintavastaavista yksi oli Helsingissä, toinen kokouksessa jne. eli myyntityö jäi vaisummaksi kuin odotin. Eri tapaamisia päivään ehti silti mahtua tuttujeni kanssa useita, kiva niin. Myöhemmin alkuillasta kävin esittelemässä kirjakahvila Nisperossa kirjaani. Siellä ei ollut lähinnä kuin kavereita kuuntelemassa sekä yksi tuntematon ihminen. Runoilijan glamour arkimyyntityössä on ainakin kaikkea muuta kuin rahavallan juhlaa. Onneksi niin. Yöksi menin taas sukulaisille.

 

Nyt lauantaina kävimme päivällä kaupungilla, jossa oli saamelais-espanjalainen tapahtuma Poroferia. Lisäksi olen näinä päivinä postitellut kirjoja etukäteistilaajille. Kävin myös kauppahallista ostamassa rönttösiä sekä sukulaisille Runebergin tortut. Juhlimme kirjaa yhteisellä kahvihetkellä. Iltapäivä on nyt mennyt netissä istuessa ja urheilua televisiosta seuratessa.