Opiskelujen parissa olen tällä viikolla järjestäjä. Vastuuta siitä ei koidu enempää kuin ihminen jaksaa kantaa, eikä meidän luokallamme niinkään paljoa. Järjestäjien tehtäviin kuuluu järjestää kaikille kahvia tai teetä, sokeria ja maitoa tarpeen mukaan. Kahvi meillä maksaa kymmenen senttiä, joka on vanhassa rahassa 59,5 penniä. Kirotut eurot hämäävät vieläkin, enkä edes pidä kyseisestä valuutasta.

Tänään oli puoli päivää kestäneen teoriatuokion jälkeen mukavaa, kun siirsimme osaamistamme käytäntöön ja teimme ryhmätyötä. Eilinen kirjoittaminenkin palkittiin sillä, että saatiin kokeilla paljon puhutun ihmispään käyttömuistin toimivuutta. Vielä ainakin asiat olivat mielessäni ja muunkin ryhmän mielessä. Porukassamme oli tekemiseen mielestäni kokoajan hyvä ilmapiiri. Se onkin tärkeää opintojen kannalta. Huomenna sitten koululla alammekin katsomaan ryhmätöiden onnistumista. Tällä hetkellä on ainakin vielä hyvä fiilis itsellä asiasta.

Päivän politiikkaa

Ensimmäiset uutiset kohdistuvat maatalouspitäjä Halikkoon, joka sijaitsee neljäkymmentäseitsemän kilometriä ennen Turkua Helsingistä päin tullessa. Paikkakunnalla on vajaa kymmenentuhatta asukasta ja paikkakunnan suurin puolue on keskusta. Keskustalaisille tärkeä asia maataloustuki on aihe, joka tänään minua puhuttaa. Suomen kolmanneksi suurin maataloustukien saaja on tälle vuodelle Björn "Nalle" Wahlroos. Mies, joka sanoo vastustavansa tukia. Vastustus johtunee liian pienistä tukieuroista. Sivutoimekseen viljelyalalla toimiva Wahlroos saa tukiaisia reilut 156 000 euroa. Se on paljon rahaa se, riittääköhän ne vai yrittääkö hän eri päättäjille nykyisin lobata tukiaisten niukkuudesta? mutta päätyöhän miehellä on Sampo-pankissa konserninjohtajana. Toivottavasti viljelyshommat kaikesta huolimatta hoituvat.

Suomen perushoitajat ovat pääkaupunkiseudulla osoittaneet mieltä palkkapolitiikasta. Harkinnanvaraiset korotukset painottuvat sairaanhoitajille. Mielestäni niin nykyiset lähihoitajat, entiset perushoitajat sekä kodinhoitajat ja myös sairaanhoitajat saavat liian vähän elääkseen, vaativasta ihmisläheisestä työstään. He olisivat ansainneet myös palkkapuolella suuremman arvostuksen omasta työstään, eikä palkka ole ainoa tekijä, joilla heidän työn arvoa voisi näyttää. Laajemmat hyvinvointiin vaikuttavat tekijät sekä työntekijöiden lisääminen alalla tulisi huomioida. Kaikkea ei tarvitse mielestäni mitata talouden mittarein. Ihmisyys tulisi ottaa arvoksi, eikä tehokkuus ja tuottavuus! Tämä koskee laajemminkin yhteiskuntaa. Julkisten palveluiden puolesta tulisi pitää laajempaa melua. Kapitalismin hiljainen vallankumous täytyy kyetä pysäyttämään.

Kauppa- ja teollisuusministeri Pekkarinen saa näkyvyyttä blogissani jo toistamiseen. Tällä kertaa optioista. Epäilen hänen puheiden totuuspohjaa jälleen mutta ilman näyttöä, kun hän sanoo puhuneensa Fortumin johdon kanssa optioiden kohtuullistamisesta. Hän sanoi joskus kyselytunnilla Vasemmistoliiton kansanedustaja Esko-Juhani Tennilälle, että hän hyväksyy optiot. Optioita kyseisen valtionyhtiön avainhenkilöt (duunaritko? Aina puhutaan siitä, että henkilöstö on yrityksen tärkein voimavara) ovat saaneet 2002-2006 -välisenä aikana hiukan yli 550 miljoonaa. Olisiko syytä puhua veroratkaisuista optioiden kohdalla jatkossa?

Yksi päivän uutinen kotimaasta on VR:n ongelmat. Nykyhallitus on mielestäni kaikin tavoin edistänyt VR:n kilpailukyvyn alentumista. Rautateiden kuntoon on satsattu nykyhallituksen aikana niukasti, yhteydet syrjäseuduilta suureen maailmaan ja toisinpäin ovat heikentyneet. Siinäpä muutama asia jo esimerkkinä. Tänään VR:n pääjohtaja Henri Kuitunen on tavannut liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovisen. Muun muassa Kemijärven ja Ylä-Karjalan suunnalla ei välttämättä anneta kovin suurta arvosanaa toiselle Jyväskylän ministerille. Onko Jyväskylän nimitys Suomen Ateenana vaan siksi, että paikkakunnan ministerit eivät juuri kehitä Suomea vaan ajavat alas laajalla asuttuna?

Kotimaassa Naton kannattaja Max Jacobson on pettynyt siihen, että Nato-keskustelua ei voida käydä, kun SDP:n ja Keskustan johto sanoi oman kantansa. Kyllä sitä keskustelua saa käydä, jos Max kokee, että kahden ihmisen kanta estää häntä sanomasta omaa kantaansa ja jättää se perustelematta niin, ei se minua haittaa. Tämä kuvastaakin varsin hyvin mielestäni Naton kannattajien perusteita. Minulle Nato on sotilasliitto ja Suomen tulisi edistää mielestäni maailmalla siviileiden avulla kriisinhallintaa eikä sotilaallisin keinoin.

Ulkomailta poimin tänään yhden uutisen, koska tätä tekstiä on tullut jo nyt paljon. Vattenfallin omistamassa Ringalsin ydinvoimalassa Ruotsissa on ollut tänään palo, joka on kuulemma saatu sammumaan. Palo oli muistuttanut räjähdystä. Niukka tiedottaminen asiassa minua arveluttaa.