Aamulla heräsin päättäväisenä tietäen, että iltapäivän loppuvaiheessa koittaisi hygieniapassin uusintatentti. Päätin, että koulupäivällä matematiikan ohessa koitan lukea vielä hygieniapassiasioita tauoilla. Aamupala täytti vatsani kutakuinkin hyvin myös eli siltä osin valmistautumiseen piikkiin se ei ainakaan voinut mennä. Lisäksi bussiinkin ehdin varsin vaivattomasti, joten kouluunkaan ehtimisen suhteen ei jäänyt epäilystä.

Koululla käytiin tosiaan matematiikkaa tänäkin päivänä, aika ajoin tunsin pieniä ripauksia siitä, että jotain saatoin osatakin. Huomenna on kuitenkin siitä koe ja silloin täytyykin olla tarkkana, että kaikki sujuvat kutakuinkin sillä tasolla, minkä koen itselläni olevan. Tavoitteet ovat asetettu korkealle ja jossain määrin todellisen minäkuvan omaavana tuntuu siltä, että matematiikka on sellainen oppiaine, joka näkyy omalla kohdalla vähän muuta koulumenestystä heikentävänä.

Koulusta kotiin päästyäni join vadelma-sitruunamehulasillisen, jonka avopuolisoni oli minulle laittanut. Tulin hieman häntä myöhemmin näet kotiin. Muuta järkevää en halunnut syödäkään, tosin taisi siinä olla epätavallista sitä vastoin kahdeksan Daim-marabousuklaapalaa. Suklaan ystävänä se kuitenkin laskettakoon normaaliksi niinäkin viikonpäivinä, jotka päättyvät vokaaliin. Ruotsalaista laatusuklaata se kaikesta huolimatta mielestäni kuitenkin on.

Hygieniapassin uusintatenttiä ennen kävin ostamassa yhdeltä videovuokraamolta poistovideo-hyllyltä Kiviset ja Soraset -elokuvan. Ostin jokin aika sitten toisen Kiviset ja Soraset -elokuvan, mutta silloin minulla oli tarkoitus ostaa tuo tämänpäiväinen elokuva. Hätäinen kannen katsominen johti kuitenkin johonkin sellaiseen elokuvaan, jossa Tahvo ja Retu kumppaneineen seikkailevat Las Vegasissa. Itse tentissä oli tänään vain yksi virhe ja sain sen siten läpi. Olen todella iloinen siitä.

Päivän uutisia ja politiikkaakin

Apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedt on saanut sisäasianministeriön poliisiosastolta selvityksen poliisin toiminnasta 9.9.2006. Osa aineistosta on päätetty pitää ehkä salassa. Mitähän sellaista siellä on, jota ei muka voitaisi julkaista. Onko poliisien voimankäyttö kenties ylittänyt laillisuuden rajat? En keksi muutakaan syytä, joka vastaavaan ajaisi. Itse olin samana päivänä aiemmin suurmielenosoituksessa kävelemässä tovereideni kanssa. Smash Asemin sijasta menin käymään sukulaisilla alkuillasta yökylään, joten se mielenilmaus jäi itselläni väliin. Olen alusta asti ollut sitä mieltä, että aika heppoisin perustein kyseinen mielenilmaus blokattiin ja sikäli sananvapautta sekä kokoontumisvapautta rikottiin.

Avioero on yleisin syy suomalaisella miehellä hakea apua. Mielestäni miesten tulisi rohkeammin uskaltaa hakea apua jo aiemmin. Moni miesten kriisi oman tuntumani mukaan olisi jollakin tapaa ennalta ehkäistävissä eikä avun hakemista suomalaisen miehen tulisi mielestäni hävetä. Tunnemaailmassa varsinkin miehien elämässä on paljon vielä tunnistettavaa itsessä tapahtuvissa asioissa. Itsetunto on monelle miehelle mielestäni vieläkin tabu, josta ei uskalleta puhua. Eihän miesten sovi puhua toisille miehille pehmeistä asioista, vai miten se olikaan? Käräjillä mies saa kolmanneksessa tapauksissa huoltajuuden, jos asia joudutaan sinne asti viemään. Sosiaalipuolella luku on pienempi. Iseistä miltei puolet aloittavat huoltajuutta tai tapaamisoikeutta koskevien riitojen käsittelyn. Depression kohdalla paremmin koulutetut miehet saavat helpommin lääkeapua kuin heikommin koulutetut. Tämä on ehdottoman valitettavaa mielestäni.

Sotilaspoliittisissa uutisissa Suomi on paljonkin esillä. Ensinnäkin puolustusministeriön ylijohtaja Pauli Järvenpää arvioi, että Suomi on osallistumassa Naton nopean toiminnan joukkoihin. Toivon itse toiseen suuntaan olevaa poliittista kantaa. Toinen sotilaspoliittinen uutinen koskee Yhdysvaltojen toivetta, että Suomi alkaisi johtamaan Afganistanissa esimerkiksi alueellista jälleenrakennusyksikköä. Kyseinen maa on kuitenkin ensin moukaroinut Afganistania pommikonein ja nyt kehtaavat toivoa tuollaista, onko luvassa uusi moukarointi tämän jälkeen? Kolmas uutinen koskee taisteluosastopäätöstä, jonka mukaan Suomi on mukana Saksan ja Hollanin kanssa jossain taisteluosastossa, jonka valmiusvuoro alkaa Suomella ensi vuoden alussa. Mitähän tuo tarkoittaa? Huonosti pelaa päättäjien tiedottaminen asioista, ehkä se on tarkoituksenmukaista.

Israelissa eilen alkanut julkisen sektorin lakko päättyi tänään. Nopea lakko päättyi työtuomioistuimen päätöksestä. Lakon syyt oli palkkojen rästissä oleminen. Tuhannet työläiset ovat tietojen mukaan vailla palkkoja. Johtuisiko Israelissa asiat kenties liiallisesta rahojen käytöstä puolustusministeriön puolella?

Tuoreen tilaston mukaan Yhdysvalloissa jopa seitsemän miljoonaa kansalaista omaa vankeustuomion, ehdottoman tai ehdollisen. 2,2 miljoonaa näistä kärsii tuomiotaan kaltereiden takana. Ensimmäinen luku on maan väestöstä runsaat kolme prosenttia.