Pahin uutinen lienee ollut se, että Suomi saa uudeksi ulkoministeriksi Natointoilijan Alexander Stubbin Brysselistä europarlamentaarikon tehtävistä. Pitkään on julkisuudessa keskusteltu siitä, että europarlamentti on monesti politiikkojen hautausmaa. Kuitenkin siellä on monentasoisia päättäjiä, joten voisin puhua myös alan vaihtoaitiosta. Sieltä saa varmasti myös paikalliseen päätöksentekoon uusia ulottuvuuksia, voi sieltä saada jotain myös taskuunsa toisista kulttuureistakin.

En voi kiistää sitä, etteikö hänellä olisi tietoa EU:sta, mutta se ei riitä. Tämän hetken itsenäisistä valtioista kuuluu hyvin pieni osa EU:n jäsenvaltioihin. Väkiluvultakin EU on varsin pieni maailmanlaajuisesti ajateltuna. Päätöksentekoa tuleekin mielestäni miettiä siitä näkökulmasta, miten se vaikuttaa koko maailmalla eikä vaan Euroopan Unionin tasolla. Lisäksi on merkittävää, että Euroopan Unionissa Suomen päättäjät ajavat myös oman maamme etua, vahvemmin kuin nykyisin.

Suomi voisi monella tavalla olla esimerkillinen EU-maa. Meillä on esimerkiksi puhdas luonto, josta moni EU-maa voisi ottaa mallia. Kaikki ei ole rahalla mitattavaa, joten EU:n ei tule olla pelkkä markkinavoimien etulinnake. Toivottavasti tuleva ulkoministeri Stubb muistaa sen, että suurin osa suomalaisista haluaa tämän maan olevan hyvinvointivaltio. Sitä tämä tuleva ulkoministeri voisi vientiartikkelina edistää, sellaista Suomi-kuvaa.

Mikä muuttuu?

60-luvulta asti Ulkoministeriössä on ollut toimiva slogan "Make love - not war", joka tulee muuttumaan. Sieltä asti on yli puoluerajojen noudatettu toimivaa ulkopolitiikkaa milloin entisen presidentin, maalaisliittolaistaustaisen (nyk. Kesk.) Urho Kekkosen johdolla, joskus nykyäänkin ministerinä toimivan saman puolueen Paavo Väyrysen ja milloin hippimäisin elkein elämää katsovan sosiaalidemokraatin Erkki Tuomiojan tai kokoomuslaisen Ilkka Kanervan myötä. Toki muitakin henkilöitä on ollut näissä vaativissa tehtävissä. Uusi mies Alexander Stubb, joka kaksikymmentä vuotta Kanervaa nuorempana päivittääkin sloganin Nato-yhteensopivaksi eli "Make war - not love".