Ihmetelin tässä pari päivää sitten sellaista asiaa, miksi Ranuasta tulee ensin mieleen syrjässä oleminen? Todellisuudessahan Ranua on varsin lähellä Oulua ja Kemiä. Lisäksi vielä lähempänä on Pudasjärvi ja Rovaniemi. Muutenkin tämä tuntuu olevan keskellä eri paikkoja, joten kesätapahtumana olevaa hillamarkkinoita ajatellen tämä ei voisi olla paremmalla paikalla.

Eilen kävin tänne sopimassa työssäoppimisjakson opiskelujani koskien. Pohdin tätä samaa ääneen sielläkin. Sain lohdullisen vastauksen kuitenkin. Moni järjestö käyttää tätä kuntaa kuulemma erilaisiin koulutusviikonloppuisin omiin tarpeisiinsa, etenkin jos halutaan saada Lapin läänin ja Oulun läänin ihmiset samaan tilaisuuteen.

Muutenhan tämä kunta tunnetaan eläinpuistostaan ja tulevaisuudessa varmaan vahvemmin paikallisesta kustannusyhtiöstä. Mäntykustannus Oy. on juurilleen palanneen Matti Kaarlejärven johtama yritys, joka ei ole vielä edes vuoden ikäinen. Uskon kuitenkin vahvasti, että pienkustantajilla olisi jatkossa Suomessa nykyistä vahvempi osuus. Tärkeintä on vaan, että nämä kustannusyhtiöt löytäisi oikeat kirjoittajat ja kuvittajat omille kirjoilleen.

Pienessä on munaa niin sanotusti. Uskon, että tulevaisuudessa ihmiset haluavat lukea muutakin kuin mitä suuret kustantajat haluavat. Uusia sanoja kansamme tarvitsee, jos haluamme kielemme säilyttää ja niitä sanoja löytyy juuri pienkustantajien kirjoista, koska suuret tuottavat varsin samanlaista vuodessta toiseen. Musiikkipuolella on muun muassa Ismo Alanko jättänyt suuren levy-yhtiön taakseen. Hän on sillä alalla henkilö, joka uskaltaa kulkea omia raiteitaan.