Aamun ensimmäinen herääminen oli jo neljän pinnassa ja pomppasin innokkaana ylös, jotta ehtisin töihin. Kävelinkin innokkaana keittiöön, katsoin kelloa ja painuin uudestaan nukkumaan. Sama kuvio toistui lähes tunnin päästä uudestaan. Kolmannella kerralla heräsin herätykseeni klo 6:20. Aamupalan söin nopeaan ja katselin aamu-tv:n sijasta teksti-tv:ltä tietoja maailmanmenosta, koska aamu-tv:n lähetystä ei jostain syystä tullut.

Onnikkaankin ehdin vallan mainiosti, vähäisestä matkustajamäärästä johtuen se kuitenkin oli varsin aikaisin jo työpaikkani läheisellä pysäkillä. Käveltyäni kohti työmaata meinasin liukastua, sain näet juuri ja juuri pidettyä tasapainoni sellaisessa pisteessä, etten kaatunut. Siinä olisi voinut käydä huonomminkin. Työpäivä meni jälleen aika lailla nopeasti, mutta jotenkin tuntui niin tyypilliseltä viikon aloittamispäivältä eli energiaa ei oikein tahtonut olla. Loppujen lopuksi töistä lähdettyänikin huomasin yhden tehtävän jääneen hoitamatta. Se pitää muistaakin tehdä huomenna huolellisemmin.

Töistä lähdettyni oli iloinen yllätys, että avopuolisoni oli minua vastassa. Kävimme kaupassa sekä kaupungilla apteekissa. Tämän jälkeen myöhästyimme hieman onnikasta, joten kävimme kyselemässä kännykkäliikkeestä nykyisistä liittymätyypeistä sekä puhelimista. Olemme näet kumpikin miettineet uuden puhelimen laittamista, koska kummankin puhelimessa akku on jokseenkin huono. Jälleen jäi aikaa ja niinpä kävimme vaan kävelylenkin kaupungilla ennen onnikkaan hyppäämistä.

Kotiin päästyämme lueskelin sähköposteja ja sitten kävin ettoneille. Televisiosta katsoin ensin amerikkalaisen dokumentin suomalaiseen materiaalin perustuen, jossa Hitlerin Adolfista annettaisiin hieman toisenlainen kuva kuin yleensä. Jotenkin itse lähinnä pohdiskelin dokumenttia katsoessa sitä, että Hitler huomioi Mannerheimin 75-vuotispäivillä käydessään suomalaisen kulttuurin lähestyessään maamme armeijan silloista ylipäällikköä. Taitava poliitikko Hitler kaiken kaikkiaan siten oli eikä sitä voi kiistää, mutta sitä vastoin täysi moukka hän kyllä oli kaikkine julmuuksineen, mitä ehti toteuttaa eri puolilla Eurooppaa. Monenlaiset seuraukset näkyvät vieläkin.

Tämän jälkeen katsoimme Donna Paukun. Lisäksi avopuolisoni esitteli alkuillan aikana harvinaislaatuisen hyvän jutun Iltalehden nettiversiosta, joka käsitteli ympäristöasioita. Teppo Koskisen kirjoittaman jutun otsikolla "Luonto pelastuu pienillä teoilla" löydät tästä.

Päivän uutisia

Helsinki on EU:n ympäristöviraston mukaan liian hajanainen. Se vaikuttaa viranomaisten mukaan siihen, että alue kuormittaa liiallisesti ympäristöä. En tiedä, onko tällä asialla yhteyttä. Näin sanovat ainakin viisaat. Helsinki on perustettu 1550 ja Sipoo jo 1425, joten tälläkin historiallisella perusteella tulisi ajaa Sipoota määrätietoisemmin Suomen pääkaupungiksi. Sijainniltaan se on joka tapauksessa yhtä hyvällä paikalla kuin Helsinki eli lähellä maantieteellisiä pääväyliä sekä rautatietä. Lisäksi Helsingissä olevat satamat kelpaisivat hyvin uuden mahdollisen pääkaupunkimme käyttöön.

Palveluiden ulkoistaminen lisää kuntalaisten epäilyjä siihen, että onko olo enää turvallinen ja samanarvoinen? Kaksi kolmannesta on kunnallisalan kehittämissäätiön tekemän kyselyn mukaan sitä mieltä. Lisäksi alle puolet väestöstämme uskovat ulkoistamisen tuovan palveluihin tehokkuutta sekä säästöjä. Miksi enemmistön kantaa ei kuitenkaan kuunnella? Emmekö asukaan demokratiassa?

Suomi jäädyttää somalien karkottamiset maasta. Se on oikea päätös, kun ottaa huomioon viime päivien tapahtumat. Etiopia on hyökännyt Somaliaan, mutta maailmanvaltiot eivät ole ilmeisesti ainakaan kovin sanoin tuominneet tätä tekoa. Ihmeellistä, että toisten maiden itsemääräämisoikeus on arvokkaampi kuin toisten. Tänään tulleiden tietojen mukaan Etiopian joukot ovat jo kymmenen kilometrin päässä Somalia pääkaupungista Mogadishusta. Tämän hetkisten tietojen mukaan kaupunkiin ei kuitenkaan aiota hyökätä väkivaltaan pohjautuvilla keinoilla. Afrikan Unioni (AU) sekä Arabiliitto vaativat Etiopian vetämään joukkonsa pois Somaliasta. Lisäksi YK:n turvallisuusneuvosto ottaa tänään kantaa vielä tapahtumiin.

Kiinan hallitus on tehnyt maan ensimmäisen arvion ilmastonmuutoksen seurauksista. Näihin arvioihin kuuluu muun muassa, että viljantuotanto supistunee 2030-2050 -vuosien välillä kymmeneksen. Lisäksi sademäärä kasvaa vuoteen 2100 mennessä seitsemäntoista prosenttia. Kuivuuteen tämä ei arvioiden mukaan vaikuta, koska veden haihtuminen myös nopeutuu. Lämpötilan puolella vuoteen 2020 mennessä olisi jo tulossa 1,3 – 2,1 asteen muutos. Tämä tekee 2050 mennessä huikeat 3,3 astetta.

Saddamin hirttotuomio pysyy voimassa. On todella kummallista, kuinka kostonkierre halutaan ylläpitää eri puolilla maailmaa, vaikka konfliktit kerta toisensa jälkeen osoittavat, että se ei ole ratkaisu.

Euroopan Unioni ja Yhdysvallat ovat huolissaan Israelin aikeista rakentaa uusi siirtokunta Länsirannan pohjoisosiin. Lähi-idän rauhan kannalta tämä kieltämättä herättää epäilyjä minullekin.

Iranin parlamentti on hyväksynyt lain, joka velvoittaa maan hallitusta tarkistamaan kantansa kansainväliseen atomienergiajärjestöön. Lain voimaantulon vahvistamiseksi se täytyy kuitenkin hyväksyä vielä valvojien neuvostossa. Parlamentin päätös on vastaus YK:lle, kun turvallisuusneuvosto päätti asettaa Irania kohtaan erinäisiä pakotteita ulkomaankauppaa koskien. Pakotteet koskevat ydinmateriaalia sekä ydinteknologiaa.