Yleensä juupas-eipäs -keskustelu mielletään lapselliseksi ja sellaisenaan sen helposti mieltääkin, koska ihminen ei silloin tiedä, mikä on hänelle selkeästi eteenpäin elämässä vievä tie.

Viime aikoina tämä juupas-eipäs -tilanne on näkynyt urheilussa Teemu Selänteen jahkailuna, jatkaako peliuraa vai ei. Tätä samaa jahkailushowtahan NHL-tähti Selänne on pyörittänyt nyt jo parin viime kauden päätyttyä. Tavoitteet tälle jahkailulle voivat olla hyvinkin yksilön etuun pohjautuvia.

Toinen samansorttinen pohdinta on ilmeisesti käyty myös eduskuntaan isolla äänillä määrällä valitulla Marja Tiuralla. Hän ei pohtinut sitä, että alkaako ehdokkaaksi vai ei. Hän pohti sitä vastoin tiedostuvälineissä olleiden tietojen mukaan sitä, että toimiiko kansanedustajana Keskustan vai Kokoomuksen riveissä, tämä pohdinta päättyi siihen, että hän jatkaa Kokoomuksen riveissä.

Selänteen ja Tiuran tapaus on sinänsä lähellä toisia, että ihmisillä on vajaat vuosi ikäeroa eli kyseessä on neljäkymmenen ikävuoden hilkulla olevat ihmiset. Kumpaakin yhdistää myös se, että perheessä on jälkikasvua. Voidaankin miettiä, että onko kyseessä tämä samainen ikäluokka, joka on ajoittain aina ongelmissa lastenhoidon kiemuroissa.

Toisaalta hieman vanhemmassa ikäluokassahan pääministeri Matti Vanhanenkin on aika ajoin jahkaillut sitä, että kenet milloinkin haastaa oikeuteen vai haastaako sittenkään ja jos haastaa niin, mistä aiheesta. Lisäksi jahkailuhan on hyvin yleistä myös joillakin ihmisillä parisuhderintamalla, ollako suhteessa vai ei, ollako kenen tai keiden kanssa?

Ehkä tällä ei ole mitään tekemistä lastenhoidon tai ministeripestien kanssa mitään tekemistä vaan ihmiselle sopivalla ominaisuudella. Ihminen miettii ajoittain sitä, mikä on se tie, mitä elämässä pitää kulkea. Toisinaan kokee, että mitä tahansa tekeekin, kulkee väärää polkua ja ei malteta antaa vaan mennä. Elämän keinuhan meitä kuitenkin kuljettaa, tehdään ratkaisuja sitten millä tavalla perusteltuna vain. Suosittelenkin joskus miettimään sitä, kuinka monta erilaista vaihtoehtoa meitä ihmisiä päivän aikana ohjaa johonkin suuntaan.

Itselläni seuraava valinta on nyt, mennäkö syömään kouluateriaa vai ei? Valinta on helppo: Menen